查看: 5527|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

08 pure 戰後討論

兩份都好淺, 但我paperI 炒好多
預計個分係PaperI 70->85 + PaperII 85->95, B頭A尾

PaperI
1要用返nCr = nC n-r 無乜難度
2比較陰濕在k=5開始, 個答案都好核突下
3我發癲, 搞錯次方d 野)... 好彩put 岩+ 找到一個root, 應該最多無2分
4又係陰濕, 用sin 計會有答案但cos 係no solution, 我最初都做錯
5無難度, PQ=20
6無難度, equalities hold at 4個野一樣
7希望無計錯啦, ai) d 答案都好樣衰下(尤其個x)
8計唔到biii), 其實我懷疑係就咁(A^800)-1 做完 但無寫落去 (太難搞)
9低能題目
10唔識, 無選
11做唔到a)同c), 唉

PaperII
1兩個都0
2 b=2
3 -1/2 and 1/2
4 好大堆野, tan^-14 - tan^-12 記得轉返tan^-1(2/9)
5 好淺...
6 YES
7 area 用長方形減返Sx
8 sqrt (pi/2)
9 無記錯係2?
10 用strictly increasing 同bounded from above 正inject+surject
11 無做
回復

甚麼? 一直以為你是F. 6 的...
paper 1 好像比paper 2 要淺, 分別在7成上面及下面附近.

p 1 part A 異常的淺, 但part B 第9題低能題目死了大半題, 11 死 c part.
paper 2 一些無聊看走眼+一些唔識又死了不少, 現在提起更灰了.

可憐接下來的是討厭的化學. orz
回復 支持 反對

今次都考得唔錯....
part B 第9題同某一年的題目好似... 基本上KOed...
paper II 都ok

唔知大家覺得Pure A,C,E 要的分數係咩?
回Isp , bearwing 好似係中六考pure =v=...
回復 支持 反對

人少少真係慘淡...

仲有d 野要留意 我頭先搭車時醒起
個curve sketching x=3 果點slope 係0....我只係求其畫左inflexion 就算
無整到條線係果點係打平
應該又無多分

我估起碼170 先有A啦
唯有下年再考過啦, 唉

回復 支持 反對

原帖由 bearwing 於 8-4-2008 13:50 發表
人少少真係慘淡...

仲有d 野要留意 我頭先搭車時醒起
個curve sketching x=3 果點slope 係0....我只係求其畫左inflexion 就算
無整到條線係果點係打平
應該又無多分

我估起碼170 先有A啦
唯有下年再考過啦 ...

果點係停左, 之段再升...

我覺得81-82左有就有A, C 都係6x 分左右...
其實有幾條好似係pp都"抄"番來番考
回復 支持 反對

我都係聽我同學講先知paperI 11 題c) part 係翻炒
唉, Matrix b iii) 又無做, 好似好多人都識做果題
希望81,82 有A la... 我唔想下年再考過啦
考1科AL 都咁鬼辛苦 仲要我係之前完全唔洗擔心CLC 同UE 咁去考都死死下la
3AL+2AS 一齊上真係死得人
回復 支持 反對

原帖由 bearwing 於 8-4-2008 14:38 發表
我都係聽我同學講先知paperI 11 題c) part 係翻炒
唉, Matrix b iii) 又無做, 好似好多人都識做果題
希望81,82 有A la... 我唔想下年再考過啦
考1科AL 都咁鬼辛苦 仲要我係之前完全唔洗擔心CLC 同UE 咁去考都死死 ...

我覺得你都唔洗gum擔心啦
看網上reply, 真係做到8x 都唔係多...
pure又係拉curve, 而且比bio多人A ...
你讀一年都考得好過= = 真係自慚

係, 翻炒, paper II 條xsin^n x都係...
回復 支持 反對

表面風光咋
為左科pure 半年無郁過phy, chem
為左科pure, 輸左個AL, 值得咩?
如果輸埋科pure 就真係乜都輸曬[[onion_43]]
回復 支持 反對

慚愧慚愧...
遙想當年中六我也有去考, 不過是重考CE 的中英文就是了...

一年 KO了 pure 的我校也有個, 中 英 phy chem 卻同時也不錯 (其實不只是不錯, 很強就是了).
pure math  25 年 N 間學校 mock 卷連past paper 共1.42 GB 竟然做晒, mock 時問佢做晒past paper 未, 佢話要留番兩年study leave 做...

3AL+2AS 一齊上的變態是存在的...
回復 支持 反對

我指既3AL+2AS AS係CLC+UE 唔係其他...
我A到會讀埋M&S, 2年加埋最盡都係3AL+3AS, 再多d 我真係投降

今次我都有個拔尖fd 考Pure
他又係科科都咁掂, 我就上學期chem 得56, 比老師串lol

上左9done+** 看左下 d人好似都覺得份卷唔算淺
不過都有變態話淺,9x 先有A 果d 自動無視orz
今日考時見到空左好多位, 我仲以為得CE 先會咁
你班友放棄都黎幫手拉下curve la, 唔好abs ma[[onion_43]]

其實我估我今次真係應該得B
好多答案 尤其paperII, 做左我都唔sure method 正唔正確
而且paperI 發揮奇差, 一般正常有A,B grade 人都應該8x or above
我好可能得返7x, 因為最尾果條死得太慘
而且做得趕 寫過既野又刪又剔 marker 可能煩起黎見到我剔返都唔幫我改...

BTW, 唔打擾你地溫書啦, 努力D 考AL[[onion_54]]
當然pure d 題目發現d 乜特別位歡迎繼續討論[[bao_36]]

回復 支持 反對