查看: 21896|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] [K社新遊戲][初心者向] ミライダガッキ / FutureTomTom

關閉 [複製鏈接]

前言:
K社又打算拉初心者入坑了。

==========================

K社(KONAMI)最近於日本橫濱進行突擊LocationTest,
這次的試驗品是一個新音樂遊戲,類似鼓機,
(按圖放大)

從圖中可見,
框體主要由四個鼓面組成,附兩對鼓棍,
預測玩法應該是嘛...每位玩家按照畫面指示,敲擊鼓面。
當然,這可以二人遊戲了。
因為玩法過份簡單(只有兩個鼓面而已耶?),所以不排除以「新手向」為賣點。

另外,從海報可以隱約看到e-pass感應器和數字鍵盤,因此應該支援e-pass了。

還有一個賣點,
機頂有一個kinect(也就是XBOX那個,玩體感遊戲用的鏡頭啦)
kinect會把玩家遊玩時的姿態,於螢幕上顯示出來之餘,
還會替畫面增加一些特效,例如鼓棒會噴火、有魚遊過之類。(海報左側有圖)

封測所見的收錄樂曲只有10首,全都是版權曲,
大部份都是J-pop或者是動畫曲。
看來這音G真的是新手向/大眾向。

(from bemaniwiki)

======================

香港會不會入我就不知道了,
不過應該沒有什麼玩家肯煲這個吧...但是這應該很適合新手的。

另外Synchrogazer這些不像新手向的樂曲,竟然被收錄到新手向的遊戲裡了。
幹嘛不被jubeat收錄呢
回復

又見到夏祭同全力少年....
回復 支持 反對

夏祭我就快聽到厭
回復 支持 反對

講起夏祭

我有個位到而家都係唔識點打

一開始逐粒按完之後 3下3下個個位..
回復 支持 反對

回復 4# soneyiu.

啪啪啪(停)啪啪啪(停)啪啪啪(停)啪啪啪......類似係咁
=================================

E隻FTT比我o既感覺
好似係DM同Pop'n music混合體
咁K社將D音Game撈埋改少少野就可以當出新Game出[sosad]

=================================

其實夏祭、天體同全力少年出現過係幾多種音Game到?
回復 支持 反對

回復  soneyiu.

啪啪啪(停)啪啪啪(停)啪啪啪(停)啪啪啪......類似係咁
================================ ...
影之輪舞曲 發表於 9-9-2012 19:35

我就係咁 但係打極都係藍..

搞到停左係ss
回復 支持 反對

E隻game我好像響邊度見過
很像vz附近間冒險樂園某猴子跳下跳下汁生果個隻GAME
回復 支持 反對

HA
會唔會遲D要打呢隻GMAE去開其他GAME既歌架?
回復 支持 反對

夏祭我就快聽到厭
Torchic╳小火雞 發表於 9-9-2012 19:05

音GAME必有咁濟Orz
回復 支持 反對

音GAME必有咁濟Orz
jimmg12 發表於 9-9-2012 21:08

會唔會遲D變左跨公司全機種制霸....
回復 支持 反對