查看: 2626|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

入大學+通識問題

如果我修ICT+DAT入hku讀COMPUTER ENGINEERING好定入科大讀COMPUTER SCIENCE好?另外本人對h有興趣,但係冇諗住係入U前自修CH/H 上到大學可否揀文學院?另外中5通識要做專題,我知道有好多選擇,但係好似黎黎去去都係圍繞住香港 有冇人做過關於中國既專題?
回復

DAT 係咩科?
科大以電腦和數學見稱.
港大以醫學及法律為主.但門檻較高

Computer係理學一部分,所以唔係文學院
回復 支持 反對

DAT=設計與應用科技

你理解誤會了,我當然知道C不是文學院

但要看清楚這句說話:
另外本人對h有興趣,但係冇諗住係入U前自修CH/H 上到大學可否揀文學院?
回復 支持 反對

回復 3# 〝細wIN_

但須在中四時提供自修科的信供學校.考評局先以特別理由作自修生身份.
回復 支持 反對

不 如 講 下 你 D 成 績 系 點 先 喇 ;
另 外 通 識 IES 果 度 無 規 定 , 想 做 就 做 , 如 果 可 以 當 然 系 以 搵 到 最 多 資 料 / 熱 門 Topic 做 喇 。
回復 支持 反對

ICT都有70幾80分 [ps:總分80幾 淨返果d係計評時分]
DAT都有80幾90分
下?但係我通識老師講話就算可以係上網搵到大量資料但係距離太遠果d都唔可以做,例如探討埃及木乃伊之迷
回復 支持 反對

ICT都有70幾80分
DAT都有80幾90分
下?但係我通識老師講話就算可以係上網搵到大量資料但係距離太遠果d都唔 ...
〝細wIN_ 發表於 8-9-2011 01:10

其 他 科 又 如 何 ?
甘 就 緊 系 吾 好 搵 甘 遠 喇 , 吾 系 你 點 做 返 份 報 告 , 吾 通 全 部 都 上 網 copy 咩
回復 支持 反對

其 他 科 又 如 何 ?
甘 就 緊 系 吾 好 搵 甘 遠 喇 , 吾 系 你 點 做 返 份 報 告 , 吾 通 全 部 都 上  ...
H20_希古恩 發表於 8-9-2011 23:07

中英文尚算合格以上 數學就差d 通識僅僅合格
我諗住做個題目叫中國的外交 好冇?
回復 支持 反對

中英文尚算合格以上 數學就差d 通識僅僅合格
我諗住做個題目叫中國的外交 好冇? ...
〝細wIN_ 發表於 9-9-2011 00:15

我諗住做個題目叫中國的外交 好冇? 實會比老師ban
甘你多D補數喇,最少都拎個2返黎.
回復 支持 反對

我諗住做個題目叫中國的外交 好冇? 實會比老師ban
甘你多D補數喇,最少都拎個2返黎. ...
H20_希古恩 發表於 9-9-2011 18:30

點解?唔係話關通識科題就ok?
遲下實會.....
回復 支持 反對