打印 上一主題 下一主題
收起左側

呢排成日聽日投訴通識改卷d準則個個唔同..

新高中出左通識D人就話個個改卷唔同 唔可以考試睇能力
其實ASL唔系都有通識呢科咩
點解系出左新高中先會有咁大迴響= =?
雖然我都好唔滿意呢科..
回復

因為舊制既通識係自願性選讀,
我地334係強制性要學生修讀,
係非自願性既情況下讀一科自己唔鍾意既科,學生梗係會搵D藉口去質疑考評局既評卷手法啦!
但正如你所講,ASL都有通識(其實CE既IH,綜合人文科同通識差唔多),咁姐係話考評局絕對有經驗去改卷,
大家都質疑呢科,係因為大家仲未了解呢科姐

雖然通識冇絕對標準既答案,但個框架其實係好清晰
回復 支持 反對

因為舊制既通識係自願性選讀,
我地334係強制性要學生修讀,
係非自願性既情況下讀一科自己唔鍾意既科,學生梗 ...
-終場ソ使者- 發表於 16-8-2011 12:22

但上次睇陶傑答sample
改卷果3個老師比D分都好大差距波
有2個肥佢
回復 支持 反對

但係佢自己都答得有問題...
回復 支持 反對

陶傑肥左可能係因為立場唔清晰,同埋係1D學術既用詞到冇加注明(好似血煤,科學發展觀呢d)
(如果你話政府做乜乜乜會提升市民既生活素質,又冇加以注明,咁就會扣分,因為生活素質既解釋太廣,marker會諗:提升邊一方面既生活素質先?物質上?精神上?你似係有溫過書,但又解釋得唔清楚,所以扣分)
但冇清晰既立場得黎又答到D正常學生答唔到既point,d marker見到好似寫得唔錯,但又唔緊貼立場,所以唔會高分
佢寫d point欠解釋,唔夠詳盡,唔合格都唔出奇
至於點解三個marker俾既分都相差咁大,可能係有一個見佢似係識野,所以合格,有兩個見佢冇解釋,冇清晰既立場而唔合格

呢件事都幾能夠反映三個marker既改卷手法有問題,不過遇到陶傑呢類型咁"麻煩"既考生相信唔會多
回復 支持 反對

343的路過
回復 支持 反對