查看: 5693|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

次元空間..解答....

最多係有另外6個次元空間...不過未破解到....(事實!!!)(即是4次元的另外6個次元空間)
現時最多好似係解到4次元(空間)....係由愛因雞蛋解...
據說愛因雞蛋...死前...講左一輪野(唔似遺言)
好似係講緊另外6次元(空間)...但係個護士就唔知佢講咩.....(所以4次原不算什麼)
(好似係...如果不是..求各位大大給答案)
一次元代表直線的世界,二次元可以笑y標表示,而三次元則是再加上一個Z軸的空間.
如果在空間中再加上一個時間軸的話,原來的三次元空間就變成四次元空間了!
(所以4次空間是存在的!!)

如果還有什麼問題...我會盡力找書...幫各位大大解答[[bao_40]]

總是沒人回...下次不貼了

回復

如果證實到4次元空間有咩用= =?
我地3次元都冇可能睇到4次元空間o架啦 , 根本對社會冇貢獻 研究來都冇用= =
仲有= = [ 如果在空間中再加上一個時間軸的話,原來的三次元空間就變成四次元空間了! ]
呢句野係咪真都冇人知 , 因為冇人可以見到4次元空間
所以呢句野應該係人地推測 , 如果你話咩咩咩出名既人話既話 , 我只可以講 聖人都會有錯的 = =
可能佢講既野根本係錯既= =
所以我覺得你話 (所以4次空間是存在的!!) 呢句野根本冇根據 = =

以上有咩錯唔好XYZ我= =

評分

參與人數 1樂點 +4 收起 理由
守衛~朗 + 4 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

除非我地係睇倒7次元 空間..既人
回復 支持 反對

三次元的我們是證實不了 四次元或以後的存在
等同於二次元也證實不了三次元的存在
回復 支持 反對

科學家近年的推論是,可見物質僅佔宇宙質量的4%,令宇宙不會崩散的原因,是存在大量看不見的暗黑物質。弦理論則是指物質的最基本構成其實並非粒子,而是一條條的弦,弦的震動模式決定了粒子性質,有科學家相信,弦理論意味宇宙並非只有4維(3維空間加時間),而是有9至11維,弦理論將可統一所有物理學理論。
回復 支持 反對

在數學上,維度無限也可以的,只要給出定義就可以
其實我們身存的空間也不一定是三維,最多只可以是不是一,二維(因為人類會生存不到)
回復 支持 反對

樓主勁
愛因雞蛋
笑死我^o^
回復 支持 反對

如果可以使用到第四度空間,咁我地係咪可以造到法寶袋、隨意門一類藤子不二雄筆下一大堆無可能造到既道理出黎呢?

我地有冇可能將第3度空間既野放入第4度空間呢?仍然係未知之數。可以既話我地就可以解決到好多現時要處理既問題,例如過量垃圾

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
守衛~朗 + 5 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

無記錯睇過一本書係講科學家一直認為地球係有分2個,但係唔知某d原來我地係無可能見到地球b,但係地球b既就可以見到我地地球a''
而地球b既生物都係比人類既科技更加先進發達''

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
守衛~朗 + 3 自我意見

查看全部評分

回復 支持 反對

唔知我對3次元同4次元空間的定義有冇錯

3次元空間,即3維空間,是立體世界,有xyz軸,是現實的世界
但在3維空間只有時間的流動 , 但無法接觸到時間

4次元空間是時間的空間 , 即係時間存在此的空間
該空間是據有3維空間的結構 , 當中存在著過去,現在,未來

我沒讀物理的 , 錯的話指證錯處好了 , 不要亂插>"<[[onion_68]]

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
守衛~朗 + 5 意見詳細

查看全部評分

回復 支持 反對