打印 上一主題 下一主題
收起左側

Chem

原帖由 piyopiyo 於 20-4-2008 11:59 發表
是否這樣...
CuSO4 . 5H2O,,,要decompose就要加熱,個hydrated salt就吸左d energy去爆個bond,,,this is an endothermic reaction [[tk_02]]
調番轉將CuSO4 變番hydrated salt要放熱[[tk_02]]  by conservation of ...

但係我phy果到 ..
好似nuclear fission 果課到講過...[[bao_45]]
爆bound 要energy...
但爆完bound...佢都會放energy...

回復 支持 反對

原帖由 emmacherry 於 20-4-2008 12:05 發表

仲有係
CuSO4+ 5H2O-----> CuSO4.5H2O
同埋
CaO + H2O----->Ca(OH)2

係.
但CaCl2 最特別係佢吸好多水, 連自己都溶埋- - ~
回復 支持 反對

原帖由 octopus001 於 20-4-2008 12:06 發表

但係我phy果d ..
好似nuclear fission 果到講過...
爆bound 要energy...
但爆完bound...佢都會放energy...

nuclear fission 係mass 的"conservation of energy"
用Albert Einstein 的 Relativity, mass is a form of energy .
佢只係利用mass defect =>creat 好大的能量
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 20-4-2008 20:08 發表

係.
但CaCl2 最特別係佢吸好多水, 連自己都溶埋- - ~

唔該晒你
真係明左好多

我想問除左conc. H2SO4 同CaCl2
仲有乜野chemical可以用黎吸水
回復 支持 反對

原帖由 emmacherry 於 20-4-2008 12:10 發表

唔該晒你
真係明左好多

我想問除左conc. H2SO4 同CaCl2
仲有乜野chemical可以用黎吸水

P2O5, Na2SO4, MgSO4,silicon gel, conc NaOH等

係A-level (以前=.=) 係會細分佢地的用途
CaCl2 唔會用係organic substance 的drying 方面
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 20-4-2008 20:12 發表

P2O5, Na2SO4, MgSO4,silicon gel, conc NaOH等

係A-level (以前=.=) 係會細分佢地的用途
CaCl2 唔會用係organic substance 的drying 方面

想問你對chem 攞a 有咩心得
paper 1 &2 要幾多分到
回復 支持 反對

原帖由 emmacherry 於 20-4-2008 12:14 發表

A , 大部分人都有, 我果d 唔算係咩,...而且我其他科都唔係A
不過都係果句, 明concept, 你唔止chem A, 其實都A到
要記著每年有千四人有A, 而你有>70%的人幫你拉curve (真的, 7 萬幾考生, 得2萬8千有14分, 仲要係文理商加埋)
回復 支持 反對

原帖由 emmacherry 於 20-4-2008 20:14 發表

mc 錯 2題,LQ 90%應該差唔多 [[tk_11]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 20-4-2008 12:27 發表

mc 錯 2題,LQ 90%應該差唔多 [[tk_11]]

我好似LQ 唔夠9成, MC 錯2 題都A到 wor= =~

Physics 可能會高少少~
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 20-4-2008 20:18 發表

A , 大部分人都有, 我果d 唔算係咩,...而且我其他科都唔係A
不過都係果句, 明concept, 你唔止chem A, 其實都A到
要記著每年有千四人有A, 而你有>70%的人幫你拉curve (真的, 7 萬幾考生, 得2萬8千有14分, 仲要係 ...

但聽聞有5千人超過25分[[tk_02]]
回復 支持 反對