樓主: frankie172002
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有mc要問

原帖由 piyopiyo 於 17-4-2008 17:38 發表

唔知wor, god knows

但wikipedia說 dark reaction is light independent [[tk_26]]

上了另一個網說 H+ 會以一個叫 NADPH + H+  ge 物體儲存...[[tk_30]]是不是答到了包神的問題[[tk_42]]

書這樣說自然有其 ...

H+ 會以一個叫 NADPH + H+  ge 物體儲存.我仲may去到呢個程度~_~
仲有我阿sir話暫時都係記住光反應帶動暗反應~_~

PS: mc d答案may必岩~_~.............我係份野既其他題目都搵到幾個錯誤......
回復 支持 反對

原帖由 frankie172002 於 17-4-2008 18:59 發表

H+ 會以一個叫 NADPH + H+  ge 物體儲存.我仲may去到呢個程度~_~
仲有我阿sir話暫時都係記住光反應帶動暗反應~_~

PS: mc d答案may必岩~_~.............我係份野既其他題目都搵到幾個錯誤......

如果果D係PAST PAPER的QUESTION,咪POST D題號上黎比我地對下
回復 支持 反對

原帖由 包包 klau1001 於 17-4-2008 18:45 發表

不懂...
只知BC影響出汗,A丸短期,所以我都會撞D...
但係點解,就真是UNKNOWN...
應該如PIYO神你所說的吧~~

還是叫傀儡神 或是 聖騎士神 來救助我們吧[[tk_06]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 17-4-2008 09:38 發表

唔知wor, god knows

但wikipedia說 dark reaction is light independent [[tk_26]]

上了另一個網說 H+ 會以一個叫 NADPH + H+  ge 物體儲存...[[tk_30]]是不是答到了包神的問題[[tk_42]]

書這樣說自然有其 ...

你班友, 連citric acid cycle 都讀埋 = =
[[tk_34]]
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 17-4-2008 19:45 發表

你班友, 連citric acid cycle 都讀埋 = =
[[tk_34]]

想不到這citric acid 都有cycle,AL 的東西真是很高深[[tk_34]]

為甚麼  傀儡神 還沒來解答25題 =.=....
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 17-4-2008 11:56 發表

想不到這citric acid 都有cycle,AL 的東西真是很高深[[tk_34]]

為甚麼  傀儡神 還沒來解答25題 =.=....

http://en.wikipedia.org/wiki/Citric_acid_cycle
http://en.wikipedia.org/wiki/Calvin_cycle

我估你講的應該係Calvin cycle /.\
Citric acid cycle 是另一樣野

我考完A-level 一定要重溫Bio /.\~~
回復 支持 反對

Citric acid cycle = Krebs cycle which occurs in the matrix of mitochodria after glycolysis

Photosynthesis
Electron transport chain: H2O + NAD ---light---> NADH2 + (1/2)O2
Light is required to excite the chlorophyll molecules.
Calvin cycle: Light is not required.

Experiment on the same plant:
where L = 1 second light exposure, D = 1 second darkness
1st: Alternately
LDLDLD
2nd: Continuously
LLL
More starch is produced in 1st because in darkness the Calvin cycle takes place.
回復 支持 反對

我覺得第10題個答案有問題,我之前都做過一條類似既,但係佢果度都係當暗反應要有光下先做到
回復 支持 反對

但我無論睇恐龍書定咩都係話dark reaction唔需要光...而且這裡的AL人也解釋了 [[tk_02]]
但我也從沒聽過CE lv會叫d人當 dark reaction要有光...至少我學校唔係咁教...[[tk_02]]

回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 18-4-2008 07:24 發表
但我無論睇恐龍書定咩都係話dark reaction唔需要光...而且這裡的AL人也解釋了 [[tk_02]]
但我也從沒聽過CE lv會叫d人當 dark reaction要有光...至少我學校唔係咁教...[[tk_02]]

我學校教話係因為有光反應先會有暗反應,所以暗反應都係在有光的環境進行,但係唔係dark reaction要有光

d問題全部都唔係pp~_~
回復 支持 反對