查看: 2566|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有mc要問

呢度有幾條mc,但係有d唔明,唔知係咪佢個答案錯[[bao_34]]
所以想大家幫幫手做下,睇下大家同我個諗法一唔一樣~_~答案遲d post.....

回復

10. B
11. A
24. C
25. C
39. C
58. D
59. C

唔知岩唔岩[[bao_22]]
快d post 答案[[tk_34]]

回復 支持 反對

10.)係唔係b?因為(2)係光反應,(3)係暗反應..(1)就唔識
so ans is b
11 .)is a
24.)c 因為代代謝率冇變...(3)錯
25.)d...亂撞.
39.)c
58.)c
59.)b

回復 支持 反對

原帖由 L.K. 於 17-4-2008 14:13 發表
10.)係唔係b?因為(2)係光反應,(3)係暗反應..(1)就唔識
so ans is b
11 .)is a

話時話 11題如果 3指ge係個肺 ge話,咁其實都可能岩[[tk_30]]  但我就真係唔知佢指緊邊一忽[[tk_30]]

10. (1),要有光先可以stimlate個plant製造葉綠素...
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 17/4/2008 14:16 發表

話時話 11題如果 3指ge係個肺 ge話,咁其實都可能岩[[tk_30]]  但我就真係唔知佢指緊邊一忽[[tk_30]]

10. (1),要有光先可以stimlate個plant製造葉綠素...

3應該係肺泡
stimlate<-----點解..
回復 支持 反對

原帖由 L.K. 於 17-4-2008 14:21 發表

3應該係肺泡
stimlate

打錯,stimulate
回復 支持 反對

佢俾個答案
10.B
11.C
24.C
25.D
39.C
58.A
59.C
10條其實(3)嚴格黎講都要有光先可以進行架wo~_~
光反應係帶動暗反應既進行,光反應停暗反應都會停架啦
11條就算佢真係指去肺,1都應該岩啦~_~佢唔係話毛唔岩,纖毛先岩呀????
25條唔明佢問咩同點解係d?
39條點解條胚根向左生長既?
58條又係唔明點解(3)唔得
59條個人認為係a wo@@,因為吸緊氣個陣橫隔模就會呈扁平(x),呼完氣就繼續維持拱形(y)
回復 支持 反對

原帖由 frankie172002 於 17-4-2008 16:02 發表
佢俾個答案
10.B
11.C
24.C
25.D
39.C
58.A
59.C
第10條其實(3)嚴格黎講都要有光先可以進行架wo~_~
光反應係帶動暗反應既進行,光反應停暗反應都會停架啦
第11條就算佢真係指去肺,1都應該岩啦~_~佢唔係話毛 ...

10題...請再讀過photosynthesis呢課
11題...  =.=...毛... =.=...所以我話用中文讀bio應該仲難
25 題 我都唔明 =.=...我估計是冬天時身體有好多保暖ge mechanism,所以在同一外溫下也能有高d代謝率
39... auxin move away from light...high concentration of auxin inhibits growth of root...
58. 其實這題應該可以2睇 wor...genetic variation可以令個species more adaptive...但同時都未必保留到好ge characters...
所以我覺得這題應該要delete[[tk_27]]
59.curve最低果個位係equilibrium Y高過equlibrium C的確是ans

回復 支持 反對

7條錯3條..驚驚...錯24 25 59=  ="
58果個3唔得係因為...種子散播影響唔到genetic variation...
導致genetic variation既係random fertilization  , mutation同meiosis..
散播緊 "種子"果陣..上面3樣野已經做好晒...只係差在粒種子搵位生長...

想問下24題  個人唔打冷震係咪因為佢講左 y 個代謝率低?
25題點解係唔可以係冷氣房既~~~
    溫度低果陣  個人唔係會做respiration做快d黎release多d heat...
    保持個體溫嫁咩...冬天果陣  可能已經有左fat layer...體溫會比個人
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 17-4-2008 16:23 發表

10題...請再讀過photosynthesis呢課
11題...  =.=...毛... =.=...所以我話用中文讀bio應該仲難
25 題 我都唔明 =.=...我估計是冬天時身體有好多保暖ge mechanism,所以在同一外溫下也能有高d代謝率
39... auxin  ...

唔就條題目黎諗,光反應係帶動暗反應既進行,光反應停暗反應都會停,有咩錯?
11題如果佢咁陰都冇野講
25題要高人解釋
39題明白,第一次俾人咁問~_~
58題要請人再解釋下....
59題考眼力???????==
回復 支持 反對