打印 上一主題 下一主題
收起左側

phy..about moment..

原帖由 包包 klau1001 於 16-4-2008 09:39 發表

而家條Q唔係話"A force F is exerted to produce a turning effect , so the box will turn around X."
咁就唔使理頭果下易唔易轉...剩係理F┴d 吧...

b)的F的vertical component可以lift up X的另一面
a)的就 ...

你人勁做少d都唔洗驚[[tk_02]]
回復 支持 反對

唔係喎@@"...
但係我"打橫"地放左一支belantoin燙傷靈
回復 支持 反對

HKOI 銀獎[[tk_02]]
看來包兄 係不久ge將來可能會係google或者M$ ge員工

芒爺都好厲害,寧做out c 都唔做CE pp[[tk_02]]

回復 支持 反對

2個pivot 係唔同...
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 16-4-2008 02:14 發表
HKOI 銀獎[[tk_02]]
看來包兄 係不久ge將來可能會係google或者M$ ge員工

芒爺都好厲害,寧做out c 都唔做CE pp[[tk_02]]

我網上識果d HKOI, 一個7A2C, 一個6A2C = =
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 16-4-2008 11:56 發表

我網上識果d HKOI, 一個7A2C, 一個6A2C = =

咁看來包爺是真神童[[tk_02]] ...未來 M$ 的工程師就係你la!

回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 16-4-2008 09:52 發表

你人勁做少d都唔洗驚[[tk_02]]

我都想[[onion_50]]

[quote]原帖由 芒果熙∼* 於 16-4-2008 10:12 發表
唔係喎@@"...
但係我"打橫"地放左一支belantoin燙傷靈
回復 支持 反對

原帖由 包包 klau1001 於 16-4-2008 16:18 發表

我用大約10x15x5 的長方盒拉...
b)的方法很輕鬆,a)的則要很大力...
會唔會係你做case b 的時候個F施錯方向...?

RE PS.
斗膽爆我大獲?[[onion_53]]

M$是什麼...

沒 ...

M$ 是 Microsoft... 本來叫 MS,,,$ 代 S  具諷刺成份[[tk_02]]
說不定幾年後你就是新Bill Gates [[tk_18]]
回復 支持 反對

原帖由 包包 klau1001 於 16-4-2008 04:18 PM 發表

我用大約10x15x5 的長方盒拉...
b)的方法很輕鬆,a)的則要很大力...
會唔會係你做case b 的時候個F施錯方向...?

RE PS.
斗膽爆我大獲?[[onion_53]]

M$是什麼...

沒 ...

唔係喎...我做到真係a易d喎...
b果個正係整到佢係咁向前郁...
唔通係張電腦台滑得濟?...
p.s....係做果陣係用手指夾起佢..定係一隻手指推!?(我用一隻手指推........)
回復 支持 反對

原帖由 芒果熙∼* 於 16-4-2008 17:35 發表

唔係喎...我做到真係a易d喎...
b果個正係整到佢係咁向前郁...
唔通係張電腦台滑得濟?...
p.s....係做果陣係用手指夾起佢..定係一隻手指推!?(我用一隻手指推........)

用拉的...
用推的話個力好難施o岩方向(盒同手指之間的friction唔夠)
回復 支持 反對