查看: 2046|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

phy..about moment..

A force F is exerted to produce a turning effect , so the box will turn around X.
Which of the cases , (a) or (b) , will produce a greater turning effect , and why ?

我都知好似out左..但係拜託唔好丟低句out-c就走人丫 help!
回復

做咩溫out c 野呀熙= ="

moment 係 F┴d  (d 係 distance between 施力點 & 軸心)
(b)個d長d,F┴都大d (用(b)的F 同 (a) 的 F cos theta 比)
所以係(b)大d

回復 支持 反對

wow你地咁快到冇野好溫
我岩岩先開始溫phy...
回復 支持 反對

原帖由 包包 klau1001 於 15-4-2008 17:43 發表
做咩溫out c 野呀熙= ="

moment 係 F┴d 呀 (d 係 distance between 施力點 & 軸心)
(b)個d長d,F┴都大d (用(b)的F 同 (a) 的 F cos theta 比)
所以係(b)大d

連out-c ge都識簡直就是神[[tk_02]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 15-4-2008 17:50 發表

連out-c ge都識簡直就是神[[tk_02]]

我要自己上一上西樓了...
皆因我十分無言...[[onion_44]] [[onion_43]]
[無言獨上西樓...]

評分

參與人數 1樂點 -1 收起 理由
adamsteve -1 呃Post/無意義內容

查看全部評分

回復 支持 反對

B...
原因上面解左 LOL
回復 支持 反對

回復 5# 的帖子

[[tk_30]] 真係關菊英

評分

參與人數 1樂點 -1 收起 理由
adamsteve -1 呃Post/無意義內容 警告住先,真係好唔啦

查看全部評分

回復 支持 反對

但係我平時玩果陣...同埋諗果陣..有d諗法係...
如果好似b咁推的話...佢有一個horizontal component
回復 支持 反對

點解而家d CE 生 可以神到走去慢慢研究out c d野,係咪預左拔尖唔洗溫書[[tk_30]]
一早就說包兄是拔尖大熱[[tk_02]]

我連10年pp都未做好[[tk_02]]

回復 支持 反對

[quote]原帖由 芒果熙∼* 於 16-4-2008 08:22 發表
但係我平時玩果陣...同埋諗果陣..有d諗法係...
如果好似b咁推的話...佢有一個horizontal component
回復 支持 反對