打印 上一主題 下一主題
收起左側

唔答唔得>.<"phy Electirc 問題~~~~~~~~~~@_@~~~~~~~~~~

原帖由 piyopiyo 於 13-4-2008 15:31 發表

咁charge 經過晒所有resistor咪唔識行?[[tk_30]]

再講
V是電子動能,,,, 1/2mv^2 , then V大, v 都應該大,I大...但事實上係可以 V大, I好細

電場不斷令電子受力加速 所以唔會停
回復 支持 反對

[quote]原帖由 芒果熙∼* 於 13-4-2008 17:03 發表
以前聽阿sir講過...
好似話係d 電子一邊加緊速 一邊減緊速...
加速因為電池set up左一個electric field...
減速係因為電子撞到resistor的atom
就會有一個穩定既   "平均"速度...
所以
回復 支持 反對

原來係咁我都唔知
今次phy CE 應該A唔到[[tk_15]]
回復 支持 反對

原帖由 LMLM.^. 於 13-4-2008 09:30 發表

嗯 不斷加速同減速  所以平均速度穩定

http://en.wikipedia.org/wiki/Ohm%27s_law
再講就要涉及下數學幫手=.=
所以先唔好理~
回復 支持 反對

再講再講,如果宜家V 系unchange,咁宜家increase resistance, I會下降la咁...
咁究竟系electric field細左定系點解呢???
回復 支持 反對

-.-個網我淨係識V=IR  11
回復 支持 反對

原帖由 samson2020 於 13-4-2008 10:18 發表
再講再講,如果宜家V 系unchange,咁宜家increase resistance, I會下降la咁...

你個電流幾多, 好決定於你有幾大Voltage(pump)之外, 仲有d 電子行的快慢..
大d R , d 電子比人阻, 行慢左

E-field, 你唔好理佢啦...
你總知知有這件事就得
反正未讀過A-level, 好難明咩係potential,potential energy, force 同field strength...同佢地的關係~~
回復 支持 反對

原帖由 samson2020 於 13-4-2008 18:18 發表

resistance大左,current行慢左...I細左
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 13-4-2008 18:26 發表

你個電流幾多, 好決定於你有幾大Voltage(pump)之外, 仲有d 電子行的快慢..
大d R , d 電子比人阻, 行慢左

E-field, 你唔好理佢啦...
你總知知有這件事就得
反正未讀過A-level, 好難明咩係potential,potentia ...

咁姐系關唔關E field事sin...我唔想一知半解
回復 支持 反對

原帖由 samson2020 於 13-4-2008 10:31 發表

咁姐系關唔關E field事sin...我唔想一知半解

我最驚係你知多左更加影響concept

係我果條link入面
current density (vector quantity) 係同E-field 有關係
而係A-level, E=-dV/dr (你可以理解E 係V-r graph 的slope 的-ve 數)
佢將佢合埋, 從數學上build up 番出V=IR 的式

得, 唔想講太多- -
CE 學太多反而累事~
回復 支持 反對