查看: 13278|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

唔答唔得>.<"phy Electirc 問題~~~~~~~~~~@_@~~~~~~~~~~

唔答唔得>.<"phy Electirc 問題~~~~~~~~~~@_@~~~~~~~~~~

如果系個current入面,electron撞到個resistor ge atom,咁個resistor就會heat up la...
咁但系粒electron會唔會行慢左???如果會,咁咪姐系current會變lo???(consider 2個resistor果時)
                                              如果唔會,咁比左d咩energy個resistor???
回復

不太清楚

但 power = VI
I = current
V= potential difference = energy carried by each charge...

charge 經過resistor時會用左charge ge energy,,,但應該不會影響current

V=IR , V很大,但R更大時,I很細, 証明charge carries large amount of energy =/= current會好大,,,
energy  同 current 應該沒有密切關係
因此,charge撞到resistor 放出energy 唔會影響current

其實我都唔知自己up緊咩[[tk_21]]
這個推論其實有好多問題[[tk_21]]

回復 支持 反對

你平時計數都唔會啦=.=
V=IR, 佢只係會佔有一部分的potential difference , 係整個in series 的 electric circuit, 個I 係一樣
係有比能量, 唔係個resistance 點會熱左/work到
I 係dQ/dt , 佢的值係受成個電路影響, 唔會一邊行快左,一邊行慢左(A.C. 的in parallel 就另一回事)
佢過程中只會'consume'(唔應該用這個字) 的能量, 有delta V
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 13-4-2008 13:42 發表
你平時計數都唔會啦=.=
V=IR, 佢只係會佔有一部分的potential difference , 係整個in series 的 electric circuit, 個I 係一樣
係有比能量, 唔係個resistance 點會熱左/work到
I 係dQ/dt , 佢的值係受成個電路影 ...

計數當然系咁計-.-...
但系理論上能量系邊度來??個resistor要heat up,系因為electron撞到佢d atom,咁electron ge能量應該少左??少左又少左系邊度??
回復 支持 反對

原帖由 samson2020 於 13-4-2008 06:16 發表

計數當然系咁計-.-...
但系理論上能量系邊度來??個resistor要heat up,系因為electron撞到佢d atom,咁electron ge能量應該少左??少左又少左系邊度??

chemical energy-> electric energy.
electron 撞咩=.=
係會有撞, 但係個e-field 下一樣會加速番, 又撞又加之下會出左個drift velocity...
resistor heat up 只係影響到個potential, 對電流一d 都無影響
你可以分開一個個compoent 來看, 又或者畫條potential 對整個電路的graph
回復 支持 反對

電能即係電子既動能 電子因為撞到其他電子或原子而會消耗能量
而電能會轉為導體熱能
令到電子速度減小了。(純個人意見)

回復 支持 反對

原帖由 LMLM.^. 於 13-4-2008 15:16 發表
電能即係電子既動能 電子因為撞到其他電子或原子而會消耗能量
而電能會轉為導體熱能
令到電子平均速度減小了。(純個人意見)

咁charge 經過晒所有resistor咪唔識行?[[tk_30]]

再講
V是電子動能,,,, 1/2mv^2 , then V大, v 都應該大,I大...但事實上係可以 V大, I好細

回復 支持 反對

應該係反問I 如果有變會點

回復 支持 反對

以前聽阿sir講過...
好似話係d 電子一邊加緊速 一邊減緊速...
加速因為電池set up左一個electric field...
減速係因為電子撞到resistor的atom
就會有一個穩定既   "平均"速度...
所以
回復 支持 反對

原帖由 芒果熙∼* 於 13-4-2008 09:03 發表
以前聽阿sir講過...
好似話係d 電子一邊加緊速 一邊減緊速...
加速因為電池set up左一個electric field...
減速係因為電子撞到resistor的atom
就會有一個穩定既   "平均"速度...
所以鰠成個circuit入面...I係co ...

的確係
我地叫drift velocity, 大約magnitude 係10^-4
不過好多physics 野都會寫佢成current density J =I/A =nQv
v=I/nAQ
回復 支持 反對