樓主: frankie172002
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有d野要問下

原帖由 包包 klau1001 於 14-4-2008 15:18 發表

[[tk_44]] 是這樣啊=0=我真無知

正題:
其實點解alkaline的acidic salt 都要叩acidic salt...好誤導= ="[[onion_50]]

唔係acid salt咩 [[tk_30]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 14-4-2008 15:20 發表

唔係acid salt咩 [[tk_30]]

係喎..記錯了...
不過都係好誤導[[onion_47]]
回復 支持 反對

唔好意思
NaHCO3之類ge酸式鹽係鹼性
我錯了

但係唔係全部酸式鹽都係鹼性

NaHSO4就係酸性喇

酸式鹽(acid salt)真係有d誤導- -"

仲有
會考入面
亞硫酸係當係弱酸
所以亞硫酸鹽(當陽離子係唔係同水發生水解作用)應該係當成鹼性

回復 支持 反對

原帖由 天劍.雷伊 於 14-4-2008 09:44 發表
唔好意思
Na2HCO3之類ge酸式鹽係鹼性
我錯了

但係唔係全部酸式鹽都係鹼性
NaHSO4就係酸性喇

酸式鹽(acid salt)真係有d誤導- -"

仲有
會考入面
亞硫酸係當係弱酸
所以亞硫酸鹽(當陽離子係唔係同水發 ...

NaHCO3 , not Na2HCO3.
酸式鹽同鹽基度(basicity)一樣係confusing words...
酸式鹽只係講個鹽仲存在可被電離/可電離的氫原子/ 離子
NaHSO4 真係幾酸, 基本上1M 的值已經pH 1.x
因為我地看一隻鹽溶左係水係咩性, 主要係看陽, 陰離子有無水解的傾向
HSO4- +H2O<==>SO42- +H3O+
and
HSO4- +H2O <==>H2SO4+OH-

overall,係acidic in solution
(雖然以我所學, 上面果個的equilibrium 都係以HSO4- 為主,但這個可能好d, 因為唔係second ionization,唔會有大量H+ 產生suppress ne 個reaction)
回復 支持 反對