樓主: frankie172002
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有d野要問下

原帖由 天劍.雷伊 於 13-4-2008 11:03 發表

答番樓上中文問ge問題
1.你本書個例子係由烯烴變成有2個相同官能基(羥基)ge醇
而唔係1個官能基ge醇

(正向)催化劑對可逆反應ge影響要係AL化學先考......

話說(正向)催化劑唔會影響可逆反應ge平衡位置(即兩面 ...

果隻中文好似叫烷二醇...
平衡位置係唔會影響, 但energetically factor, 同埋acheive equilibrium所需要的時間都會影響工業生產的產量同成本...
回復 支持 反對

原帖由 天劍.雷伊 於 13-4-2008 19:03 發表

答番樓上中文問ge問題
1.你本書個例子係由烯烴變成有2個相同官能基(羥基)ge醇
而唔係1個官能基ge醇

(正向)催化劑對可逆反應ge影響要係AL化學先考......

話說(正向)催化劑唔會影響可逆反應ge平衡位置(即兩面 ...

我講既呢個例子(由烯烴變成有2個相同官能基(羥基)ge醇)
我做題目都見過兩次,仲要long q
但係你所講既
ce程度
1. 乙烯變乙醇 係水合反應
係課程入面要學 過程中需要加熱和濃磷酸(催化劑)
我剩係做過果條mc,呢個真係要考?
仲有你既意思係咪話由烯烴變成有2個相同官能基(羥基)ge醇就係用氧化劑
而由烯烴變成1個相同官能基(羥基)ge醇就係用催化劑??
回復 支持 反對

CH2=CH2 + [O] + H2O ---> CH2(OH)-CH2(OH) 乙-1,2-二醇
>C=C< + [O] + H2O ---> >C(OH)-C(OH)< 二醇

R-CH2-OH 醇 + [O] ---> R-C(=O)H 醛 + H2O
R-C(=O)H + [O] ---> R-COOH 酸
--------------------------------------------------------
R-CH2-OH + 2[O] ---> R-COOH + H2O

統統不需要催化劑。

回復 支持 反對

原帖由 frankie172002 於 13-4-2008 21:36 發表

我講既呢個例子(由烯烴變成有2個相同官能基(羥基)ge醇)
我做題目都見過兩次,仲要long q
但係你所講既
ce程度
1. 乙烯變乙醇 係水合反應
係課程入面要學 過程中需要加熱和濃磷酸(催化劑)
我剩係做過果條mc, ...

乙烯變乙醇 需要450C 濃磷酸催化
回復 支持 反對

原帖由 天劍.雷伊 於 13-4-2008 14:33 發表

乙烯變乙醇 需要450C 濃磷酸催化

其實係A-level organic, ethene 變ethanol 只係加conc. H2SO4 做catalyst就做到hydrolysis, 生成ethanol -.-
但唔知點解工業製造個環境要gum harsh
回復 支持 反對

原帖由 天劍.雷伊 於 12-4-2008 19:36 發表
3.講緊係水溶液ge狀態

碳酸鹽 鹼性
碳酸氫鹽 酸性(酸式鹽)

碳酸氫鹽唔係會同水產生反應生成OH-的嗎?
HCO3 - + H2O ---> H2CO3 + OH-
咁唔係鹼咩..?
回復 支持 反對

原帖由 包包 klau1001 於 14-4-2008 14:11 發表

碳酸氫鹽唔係會同水產生反應生成OH-的嗎?
HCO3 - + H2O ---> H2CO3 + OH-
咁唔係鹼咩..?

書都有講la ,NaHCO3 係alkaline[[tk_34]]

acid salt =/= acidic [[tk_30]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 14-4-2008 14:54 發表

書都有講la ,NaHCO3 係alkaline[[tk_34]]

acid salt =/= acidic [[tk_30]]

果個人話係acidic(acidic salt) 之嘛 = ="not me...

你d圖係邊度黎...
回復 支持 反對

原帖由 包包 klau1001 於 14-4-2008 15:07 發表

果個人話係acidic(acidic salt) 之嘛 = ="not me...

你d圖係邊度黎...

左邊寫住包包系列,禁個箭嘴,禁 兔斯基 系列[[tk_31]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 14-4-2008 15:08 發表

左邊寫住包包系列,禁個箭嘴,禁 兔斯基 系列[[tk_31]]

[[tk_44]] 是這樣啊=0=我真無知

正題:
其實點解alkaline的acidic salt 都要叫acidic salt...好誤導= ="[[onion_50]]

回復 支持 反對