打印 上一主題 下一主題
收起左側

〔全科〕高考檢討,非必定是中化

8 版,對我而言,是沒有可能...因為我寫紙都無可能去到摩打手之路
八版, 我打你每版五百字, 你個半鐘嘔到4000字...

我就一個 二版,一個版本
1,2
2我同樓上果位idea 差唔多, 我指出五倫概念
父子之間同朋友之間的責任問題
我指出果位女仔其實根本唔係當父母係"朋友"
同論語果句"雖車馬,非祭肉,不拜"
=> 同你意見差唔多
我用好壞參半,但總括而茄向好
第二題同你好match, 同埋幾好作...最好用到下論語解釋+推論
第一條我反而唔同意文理之言
....君子傳道快樂的原因因為安於天明
要個人的快樂並不是太重要, 能夠以德治國, 做到天下百姓都開心先係重要
同埋佢地有"窮則獨善其身, 達則X濟天下"的思想
所以無什麼要憂心,
而且我寫禽獸只會重視為自己快樂, 而人會懂得找尋道德, 從生物層升上更高的地步
例子  - 打機 同做義工幫人
-德蘭修女 (我見網上有人舉同樣例,但意見相反=.=")
回復 支持 反對

我見到好多人作文加紙 = =
但我作1都係寫左千二字多少少....
唉...但我希望唔差啦,,,
回復 支持 反對

其實我呢個post 唔淨止講中化嘅,可以講埋其他
只不過係開post 規限,一定要揀類別,先揀考左嘅中化先~
實用文我都係作評論,不過兩個問答得唔平均
閱解不過不失啦
聆聽四式題....唔知點算lu
文化篇章都係得4版ja
回復 支持 反對

原帖由 cj2000267 於 2-4-2008 13:08 發表
其實我呢個post 唔淨止講中化嘅,可以講埋其他
只不過係開post 規限,一定要揀類別,先揀考左嘅中化先~
實用文我都係作評論,不過兩個問答得唔平均
閱解不過不失啦
聆聽四式題....唔知點算lu
文化篇章都 ...

你係文科人定理科人?
我覺得讀理科好難寫字寫得快...
不過我都叫做盡左力吹水...
回復 支持 反對

無錯  基本上只係得中化要寫中文
同埋其他科都無寫咁多字
如果係PURE PHY APPLIED  仲少=.=
回復 支持 反對

原帖由 adamsteve 於 3-4-2008 03:06 發表
無錯  基本上只係得中化要寫中文
同埋其他科都無寫咁多字
如果係PURE PHY APPLIED  仲少=.=

chem 都唔少... 有時做到覺得好似抄書...
of coz, in English
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 2-4-2008 23:46 發表

你係文科人定理科人?
我覺得讀理科好難寫字寫得快...
不過我都叫做盡左力吹水...

純文科人....
回復 支持 反對

原帖由 cj2000267 於 3-4-2008 09:21 發表

純文科人....

[[bao_29]][[bao_29]]

你中化想取咩grade ?
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 3-4-2008 18:02 發表

[][]

你中化想取咩grade ?

都冇諗住攞咩grade.....e 以上 -.-
回復 支持 反對

chem 唔係抄書...係背書囉

文化卷,貴精不貴多既,睇下論點夠唔夠多,合唔合適,理據充唔充足. 不過案比例黎講,如果你句句精警,唔係重疊又重疊意思想近既野,咁當然愈多愈好啦. 根據一個兩次take中化文化卷都拎A既網友(唔好問點解佢會take兩次,因為聽完會好想打佢),佢每題大約都係答2版半.

雖然知道遊戲既規則,但係講就天下無敵,做就有心無力.
識引經據典既文學科生,已經屈左機...
識引歷史既中史科生,又屈左機...
理科生....理性既分析,有幾多野係可以因為所以丫......實俾人屈>.<

P/S: 我當年文化卷都做得好差,以上純屬個人意見,如有不乎,敬請勿插.
回復 支持 反對