查看: 19211|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

〔全科〕高考檢討,非必定是中化

乜樂古冇人講高考d野架?
淨係得會考
冇人講今日有冇寫題號個d 嘅?

回復

文化題冇寫題號,考場冇人提.........剩係打左x

實用文正常發揮
閱讀理解還可以接受,因為多數肥,但已盡人事
文化篇章比平時差好多

驚文化篇章拎f....揀左1,2,本來想揀3,但看到太極題目問咩都唔唔睇就唔想揀,
點知考完原來第3題寫ge野唔難,之前同fd練oral 有條相類似.......

做完出黎,第一條20個fd先得一個同我同一立場,第二條還可以....

第一條我話現世憂是必然,人們承受不同壓力
很難做到孔子的不憂,做到自己本份已經很好,
做仁者是可行,而能做到仁者已經是理想,
但要做到不憂則過分理想化,現世難實行,
現世條件不足以做到仁者不憂,只能說是空談

我d答案同好多人唔同,好驚...

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
adamsteve + 10 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

高考中化好難檢討
個grade 好mysterious...
回復 支持 反對

我夠估唔到我上年考 文化卷會U=.=
END UP 中化都有E    因為幸運地 聆聽係A左=.=
回復 支持 反對

中化既grade不嬲都幾難估下,做文化卷個時真係揀唔落手,最後揀左2,3
閱讀理解真係唔係幾知佢講咩,尤其是第三篇,結果有d空左
唯一好d應該係實用文,報告幾易作
聆聽今年比上年好人,有d問題幾明顯下,綜合個part唔倒扣分數
不過最後條mc 6分都幾多,我揀左E,唔知大家揀邊個呢?
回復 支持 反對

中化我1,2

因為對於人性方面的探討我非常鍾愛
第二題也涉及少許關於人性.

第三題我是不清楚能不能撈藝術來答
所以沒有選
但要答應該都答到

第一題我先反對文理說法
指出他的出發點是因為現今社會自身很多事要面對
如果要理會別人就會變得百上加斤
因此他指出讓自己快樂是理想的人生

再指出  他舉孔子作例子  認為仁者只會被別人指摘甚至遭人白眼
所以他認為理會別人是錯誤的 應自身成一快樂的獨立個體  才是理想人生

之後我不同意他的說法

1.他沒有推己及人  
2.理想層面  假設全部人都是他的理想指標  問題 = 各家自掃門前雪
3.現實層面  指出世界有OPP. COST.  機會成本  每一個自私的決定會犧牲他人對你的印象及對別人好的機會
4.現實層面  擴充這理想指標  會變得凡事為己  反而變成無禮
5.總結  其實他即使多快樂  身邊沒有人支持  自身也孤單  說甚麼快樂獨立個體? 都不是理想人生.

因此我認為最理想的做法是當仁不讓

1.團體性比起個體性好
2.即使是現實層面會如孔子一般  但一樣會令自己快樂
3.理想層面則能令社會更加和諧  
4.總結 人生的意義是去價值層  價值層是涉及道德  中國的道德指標為仁  仁就要理會別人
而我們所追求的萬萬不能只是理想而忽略道德價值層面  兩者兼顧才是理想人生

第二題  則認同修端講法  但理想的父子關係不只是這樣

先指出中國父子觀的重要性

1.對兒子自身的道德修養上升  就能使之大於慾望  
(反例 : 如利用西方的父子角度  慾望大於道德  就變成放縱  修端的所謂沒家教)
2.對兒子的團體觀念改變  人生觀也改變
( 中國社會是父子投射  可以訓練出他有親疏的原級團體.
而其權威性人格則令他人生觀改變  如服從性及自律性等 )

再指出修端正確  但中西方應該兩者並存
才是理想

1.平等博愛溝通技巧一樣有他的功用  也能做到中國的友道觀
可令到兒子跟父親的關係和諧
2.中國傳統的缺點  在上者在下者的功名追求.

因此認為理想父親
應該能恩威並施
而不是放縱  也不是過份嚴苛

兩題都4版- -   加埋8版= ="

============================

作文我有少少離題  我作評論

============================

閱理今次我覺得幾淺
宗教三篇
有好幾題照抄
也有一題畫圖題不看文章就能答
開頭六個TICK不望即答

可能我是基督徒的關係吧- -

(不過他派卷時  叫我們不能翻閱試卷  但封面透第一版  於是我開始前已看了兩段
文化篇章開始前已看了第一條= =" )

==============================

Listening沒扣分題  所以難了很多
不過專心聽其實懂裡面是想說甚麼

最有趣是最後一題六分定一grade.

聽很多人也說是E
但我就說是C
因為昨天聽返節目重溫  始終都是覺得選E是中Trap

因為他有一段錄音
郭sir有說 " 我們不可能厘定讀音的發展規律  我們只能夠說是描述規律 "
我記得這句  再看看"厘定"二字
才覺得不正確  因為根本就不可以這樣做  

(不過當然我覺得這題不是一係6分一係0分)
因為有幾個都suitable但只是不全面罷了

因此我覺得是A,C之爭.  (當然可能我錯=V=)

回復 支持 反對

寫8版咁強-.-
我+埋先3版=.=
回復 支持 反對

我文化題冇寫題號=,=都係只打x
我話做仁者不憂同快樂個體,只
如我的志願一樣:我要做醫生同我要做一個能救人的醫生一樣
我d答案都同好多人唔同
...scared
回復 支持 反對

我文化題加埋寫左5版.....但第一題應該收得皮
回復 支持 反對