打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題求助] 點解開唔到SD?

大家好,好耐冇返黎,岩岩比fd叫我玩返SD,就裝返,但係裝完之後開唔到SD,想問下發生咩事?

回復

試轉相容性
同以系統管理員執行
回復 支持 反對

大家好,好耐冇返黎,岩岩比fd叫我玩返SD,就裝返,但係裝完之後開唔到SD,想問下發生咩事? ...
hgfdytyj 發表於 26-5-2013 21:03

Win8 未玩到, 解決方法
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4418689&extra=page%3D25

Win Vista/7 要調做管理員身份及相容性

http://news.hk.9you.com/article/gundam/readnews1.php?artid=2893

Win Xp 無煩腦
回復 支持 反對

Win8 未玩到, 解決方法

Win Vista/7 要調同管理員身份及相容性

Win Xp 無煩腦 ...
dragoonkwok 發表於 27-5-2013 15:47

想問一問,垂直頭步係咩尼,有咩用
回復 支持 反對

想問一問,垂直頭步係咩尼,有咩用
o19042 發表於 27-5-2013 16:00

垂直頭步 我就唔知啦, 不過估你是想問 垂直同步
呢d問題 維基 幫到你

其實就是 水平和垂直掃描同步, 簡單來講就是個畫面60Hz 由上而下 由左至右 一齊做一個畫面, 畫面就唔會忽慢忽快, 輸出太快顯示趕唔切就會忽快忽慢, 如果部PC和Display兩樣本身夠做的話就開啦

http://zh.wikipedia.org/wiki/HBP

HBP-horizontal back porch(水平同步脈衝開始時序) LCD顯示水平同步脈衝信號的一段,表示從水平同步脈衝開始到一行的有效像質數據開始之間的VCLK個數。

知識點:LCD顯示有兩個主要時間脈衝--垂直同步脈衝和水平同步脈衝,分別用於控制LCD的幀顯示與行顯示。

垂直同步脈衝有三部分組織:

1)垂直同步脈衝開始時序-Vertical back porch(VBP)表示垂直同步脈衝開始到一幀的有效像質數據開始前的一段時序,也表示有效像質數據開始時不顯示的行數。

2)垂直同步脈衝幀時序-Vertical active line(VACTL)表示一幀的有效像質數據開始前到一幀結束的時序,也表示有效像質數據行數。

3)垂直同步脈衝結束時序-Vertical front porch(VFP)表示一幀的有效像質數據開始結束後到下一幀同步脈衝開始前的時序,也表示有效像質數據結束後不顯示的行數。

水平同步脈衝有三部分組織:

1)水平同步脈衝開始時序-Horizontal back porch(HBP)表示水平同步脈衝開始到一行的有效像質數據開始前的一段時序,也表示有效像質數據開始時不顯示的像素個數。

2)水平同步脈衝行時序-Horizontal active line(HACTL)表示一行的有效像質數據開始前到一行結束的時序,也表示有效像質數據像素個數。

3)水平同步脈衝結束時序-Horizontal front porch(HFP)表示一行的有效像質數據開始結束後到下一行同步脈衝開始前的時序,也表示有效像質數據結束後不顯示的像素個數。
回復 支持 反對

用管理員身份開
回復 支持 反對

垂直頭步 我就唔知啦, 不過估你是想問 垂直同步
呢d問題 維基 幫到你

其實就是 水平和垂直掃描同步 ...
dragoonkwok 發表於 27-5-2013 18:41

錯字SOR,最近拍片LAG既話係咪最好唔好開? thx解答
回復 支持 反對

錯字SOR,最近拍片LAG既話係咪最好唔好開? thx解答
o19042 發表於 27-5-2013 19:30

首先要你部pc夠做, cpu、ram、hdd夠快(rpm+ramI/O緩衝夠)及空間夠

跟住要張display夠勁, 然後又要個LCD mon 支援到, 近呢一兩年出的mon多數得, 詳細自己去看 display同mon的說明書

可以先測試下平時打對戰 FA-ZZ 放導彈時 全開效果 有否 lag, 如果有lag就即喺唔夠做

但, 近排好個伺服似好都lag lag地.....修完又時好時壞, 不過如果部pc夠勁的人可能唔多覺
回復 支持 反對

首先要你部pc夠做, cpu、ram、hdd夠快(rpm+ram緩衝夠)及空間夠

跟住要張display夠勁, 然後又要個LCD m ...
dragoonkwok 發表於 27-5-2013 20:23

唔該曬,最近唔知SER問題定我機問題拍片LAGLAG地
回復 支持 反對