查看: 17405|回復: 29
收起左側

[尋求解難] 有打機癮的男人,希望有爸打絲打幫忙解決(打左好多字=.=)

我好痛苦,好想有人幫我解決我的問題,唔想再諗,當我唔諗或忘記左呢個問題,我就會想打機,當我知道打機唔好的時候,已經太遲,我未識我愛的人已經係咁,因為我打機,我失去我的學業,家人,事業,我唔想再因為打機再失去埋我愛的人,但機癮我由十幾歲想戒都未戒到,小學5-6年級開始打機,打到中學,令我讀唔到書,家人多次比機會我改過直至中三,我家人比左我最後一次機會,送我過澳洲讀書,讀左兩年半,我屋企唔係有錢,我老豆同親戚借左幾十萬比我讀書,岩岩過澳洲讀英文班,又冇錢,我都可以走堂去機鋪睇人打機,睇成2-4個中,到我係澳洲讀中學,我又偷偷地去機鋪打機,2年半之後返返泥香港,我老豆放棄比機會我了,之後有2年我都係冇目標,有錢都係照去打機,跟住1年半前我識左我衣家女朋友,佢對我好好,冇人比佢對我更好,之前果20年人生,我都未試過有咁愛人個人,但係佢或有人講"你愛一個人就可以為佢改變任何野",我識左佢之後有試過多次戒打機,但是係咪因為我唔夠愛佢而改變唔到呢,我有多次問心自己是否真心愛佢,我同佢有嘈過幾次,我會為左失去佢而覺得恐懼,我會覺得我的人生唔可以冇左佢,但係我只可以減小我打機,只唔可以唔打機,我多次想打機,佢唔中意,我都會哀求佢比我打,佢有時會比我打,但佢唔開心,令我覺得比唔打更難受,佢真係唔想打,我唯有忍受機癮唔打,心情都唔會好過,我衣排覺得,我係愛我女朋友,而我係中意打機,我為左呢件事煩惱左好耐,我成日都訓唔著,一個咁好的女仔因為我而糟蹋左佢的時間同青春比我,如果再係咁落去,我真係唔想行到最後一步,我由小以來的性格都好樂觀,凡事都會各好方面諗,但係呢排我唔知點解會有自殺的諗法,成日同人講自殺係一個好白痴的行為,點知原來我都只係一個白痴.如果有人知道點樣解決呢個問題希望你講比我知
回復

我好痛苦,好想有人幫我解決我的問題,唔想再諗,當我唔諗或忘記左呢個問題,我就會想打機,當我知道打機唔好的 ...
rowland517 發表於 12-5-2013 11:58

當人既情緒到一個自己承受不起的時候,
總會有輕生的念頭,大家都明白,
但有時點都會有(我都試過)
知易行難呀!!
明知打機衰偏要打,香港不少青少年都是這樣,(我都會啦,不過我少左打機,通常FD叫先玩)

另外如果你女朋友真係對你好好,
如果一個改變太多,就唔係本身你喜歡那一個
另外佢要你變,係因為你既壞習慣,
我明白亦清楚,打機!真係上癮又過癮。
但如果真係一個咁好既女仔愛上你,請你一定要改好打機依個壞習慣,
我好多FD,因為覺得自己冇前途(讀書差),而放棄一個他深愛的女人(同樣女人也深愛他)
她找過他很多次,他卻不理她,
我不想你既情況去到咁,

所以方法一定有!睇既就係你既決心,
番工係一個唔錯既選擇(當然你心入面既番工要記住係,等第時同你依任女朋友結婚用)
另外睇多D小說/書籍,咁就好易戒甩打機(當然睇書咪睇武俠小說開始,冇咩所謂)
另外!可以多做運動,跑步游水踩單車,做體能訓練,踢足球/打籃球,多不勝數。

明知 知易很難,就要去咬根牙關去反抗,
唔好比自己後悔,人生太苦了,何必因為自己能改變卻沒有去做的事情,
而能自己人生更苦?

你可以嘗試去搵朋友/網友等,去一齊做運動,祝你成功,若有任何疑問,本人會嘗試解答。
謝謝你的分享
回復 支持 反對

你真係要好好地反思你自己
咁多人比機會你
但你就卻一一破壞大家對你嘅信任同希望
機會唔係成日有
比著我都對你死心
你自己好好諗清楚!!
回復 支持 反對

你真係要好好地反思你自己
咁多人比機會你
但你就卻一一破壞大家對你嘅信任同希望
機會唔係成日有
比著我都 ...
呀楊 發表於 28-5-2013 18:39

機會唔係成日有把握每一次的機會
回復 支持 反對

自問愛打機唔係錯,但係要睇你自己夠唔夠皮付出番相映ge代價,我自從番左工之後更加鐘意打機,打機就係我工作ge原動力,真係唔明點解好多人都叫人打小d機,台灣同韓國遊戲市場發展得咁大有眼見,係到只係想講唔好用打機做借口,話自己因為打機miss左好多好多野,我識唔少大學生都日日倍我打通消機

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
傲邪一少 + 10 另類角度思考及分析

查看全部評分

回復 支持 反對

鐘意打機無錯啊
合適分配時間才是最好的
回復 支持 反對

鐘意打機無錯啊
合適分配時間才是最好的
手田水口廿卜 發表於 3-6-2013 17:57

重點在於分配時間
回復 支持 反對

打機無咩野。
唔好似D網癮仔咁
唔打機好似會死咁就無咩野
回復 支持 反對

打機無咩野。
唔好似D網癮仔咁
唔打機好似會死咁就無咩野
AsaiNaGamasaz 發表於 13-6-2013 09:45

佢好似有
回復 支持 反對

回復 9# 傲邪一少

咁要佢自己搞點啦呢樣野人地幫唔到
要自己意志

我就成功左啦

我連GAME都無開成個月=.=
回復 支持 反對