打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 【討論】舞蹈式音樂遊戲

50樂點
::主題::舞蹈式音樂遊戲模式較悶?如何先不會悶 保留玩家

::簡介::勁舞模式機本上在現有的舞蹈式音樂遊戲(90%)是有的
我想大家一樣會說悶悶悶吧
因此在本討論是討論模式方面

::日期時間::2010-1-19 15:19至2010-2-1 15:19

回復

其實所謂舞蹈式既音樂game~同佢個舞步無咩關係
我諗大部分玩家都5會點去睇佢個人物跳咩舞(或許係專注左係跟beat而無時間睇)
咁姐係話舞蹈式既音樂game只要發展於畫質,遊戲模式及音樂呢幾方面
先講講畫質~最主要都係要大眾化~無論你整得幾令都好
如果你要求既配備係太高~根本就5會有太多玩家出現~例子就好似mstar咁
遊戲模式方面~我覺得隻game只係跟beat就可以~
眼下現在咁多款音樂game~會比較出名既~例如djmax~都係跟哂beat咁玩
當然~要做到令你覺得佢不再死板
按鍵盤都要比較互動d既~好似mstar同jubeat咁
(我認為jubeat有可能會出到家用版~不過問題係出既touch monitor要挨得住你隻手既力量...)
個人係非常喜歡mstar既遊戲模式~跟節奏亦會跟舞蹈~以呢個方向做其實都應該5錯~最少係不再死板
(對了~假如可以做到跟舞蹈既話~咁你自然就會睇埋人物跳舞既姿態~如此一來~舞蹈既美感同多樣化一樣重要)
其次的~就係好似debug~雖然都仲係用一條bar比你望住咁按鍵~不過玩落感覺都會同勁舞既beatup有d5同~都算係新鮮左~
最後~音樂方面~我覺得緊跟貼各地最熱門既歌曲就好~當然呢句說話講出口非常容易~實際上好空範
所以我諗左2個方法~首先係要有遊戲出產地既熱門歌曲~另外的就要交給玩家了~
在遊戲開發其間放出歌曲投票~~向最高票數的歌曲入手~自然可以留住玩家
而且~對此遊戲有心的話~一直以此方式更新也是一個方法
如果可以的話~提供音樂上傳~令部分冷門既音樂亦可供玩家選擇(我指既係~上傳後能分析出音樂節奏~不過應該不可行)
不過~雖然以上講左咁多~但係一個好既代理先係最緊要~我諗好多玩online game既人都知代理可以影響隻game幾多~
而且~~會玩呢類game既玩家~~最多應該都只會係中意音樂既同陪人玩(被迫)既~前者還好~不過人數應該5會點增加~後者更加係玩一排就會消失既玩家~呢個直接影響到代理對呢類game既心態
回復

點解我睇唔明你講d咩?
回復

點解我睇唔明你講d咩?
曬駱駝@ 發表於 20-1-2010 06:29 PM

其實我都睇唔明樓主講咩...
可能係我理解唔到
回復

其實我都睇唔明樓主講咩...
可能係我理解唔到
qazqwesx03 發表於 20-1-2010 20:34

其實5洗睇咁多~一句"如何令舞蹈式音樂game能改善並保留玩家"就可以了~
睇樓主紅色個行字就能理解~
回復