查看: 12413|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] (轉貼)『韓國即時聊天工具NateOn』(玩韓國Game必用!)

玩韓國Game,如果想同韓國人聊天,記得問人NateOn,而唔係MSN!

NateOn是韓國的即時通訊運營商sk通訊公司推出即時通信(IM)軟件,和騰訊的QQ非常類類似,因為nateon是使用ID登錄,而不像騰訊QQ使用數字那樣登錄,所以在韓國市場正在蠶食競爭對手微軟MSN的市場份額,成為韓國最受歡迎的及時通訊軟件。據07年3月的數據顯示,nateon的用戶保持在1073萬人,而msn信使通的用戶為1065萬人。在進行的月度調查中,這是nateon首次超過msn及時通用戶。

Nate是韓國SK通訊所運行的一個韓國的門戶網站。 Nate與Lycos Korea於2002年尾合併。

1.官網:http://www.nate.com
2.下載地址:http://nateonweb.nate.com/download/
3.英文版:http://nateonweb.nate.com/download/messenger/windows /en/index.php

PS:我自己唔識韓文,所以要下載英文版!

1.首先打開註冊頁面(http://nateonweb.nate.com/download/messenger/windows/en/index.php

2.同意協議,三處打勾,然後下一步

3.老規矩,填寫韓國身份證

注意:出現這種頁面說明該證不可用,請更換身份證後重複步驟3,直接跳轉到賬號信息填寫頁面即可。

4.出現資料頁面,按照介紹填寫相關資料

細節1:
彈出ID檢測是否被使用框
上圖顯示為不可用
下圖顯示為可用

細節2:

彈出地址輸入框(上圖)
從選項中任選一個地址(下圖)

5.全部填寫完成後,進入下面頁面。註冊成功!

用左之後,狂係韓服勁舞問人NateOn,正!

我個人應為NateOn係MSN+QQ ge聊天工具!
回復

請問.....如果你5識韓文又點問人要nateon呢-.-
就算問到.....你又點同佢溝通呢- -"""感覺無咩用- -
同埋呢隻5係新game- -"
回復 支持 反對

都唔可以話同OG完全無關既
當係OG工具既一種囉
回復 支持 反對

玩左有咩用? 你識韓文咩?
回復 支持 反對

呢個樓主成日發埋啲不知所謂既野,,
今次轉帖都唔加埋轉帖呢兩隻字
簡直就係   抵鬧
回復 支持 反對

你覺得我地識韓文咩- -
系識都系識英文啦
加上我地都唔玩韓版 online game
講真果句  我覺得呢張帖系廢囉...
回復 支持 反對

你覺得我地識韓文咩- -
系識都系識英文啦
加上我地都唔玩韓版 online game
講真果句  我覺得呢張帖系廢囉...
firewolf13 發表於 11-11-2009 23:12

樓主發既大部份帖都係癈,,唔信可以查下[[onion_09]]
回復 支持 反對

只會抄襲的人
請轉貼時加上轉貼
否則本人會叫1717X該會員到
樂古Nakuz
(www.nakuz.com/bbs)
和你理論一下!
本人已經增加該作者的msn.
回復 支持 反對

樓主發既大部份帖都係癈,,唔信可以查下[[onion_09]]
EY3P 發表於 11-11-2009 23:16

佢的確系淨系識發癈帖牙
佢發癈帖同佢一樣
癈人一名
算啦  我地放過佢啦
唔系人地會唔開心嫁
回復 支持 反對

佢的確系淨系識發癈帖牙
佢發癈帖同佢一樣
癈人一名
算啦  我地放過佢啦
唔系人地會唔開心嫁
firewolf13 發表於 14-11-2009 00:15

人地搵Game小王子 我地比絛生路佢搵佢既Game[[onion_09]]
回復 支持 反對