打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇人係古龍既粉絲

棉鞋一般的软,看不明白
回復 支持 反對

絕代雙驕 (1967)         
楚留香傳奇(鐵血傳奇)         

血海飄香 (1968)

大沙漠 (1969)

畫眉鳥 (1970)

楚留香續集

鬼戀俠情 (1970)

蝙蝠傳奇 (1971)

桃花傳奇 (1972)

新月傳奇 (1978)

午夜蘭花 (1979)

多情劍客無情劍(風云第一刀) (1970)                        

歡樂英雄 (1971)

大人物 (1971)

蕭十一郎 (1973)

火并蕭十一郎 (1976)

七種武器

長生劍 (1974)

碧玉刀 (1974)

孔雀翎 (1974)

多情環 (1974)

霸王槍 (1975)

離別鉤 (1978)

拳頭 (1976) /非"七種武器"之一,誤收入

天涯﹒明月﹒刀 (1975)

劍﹒花﹒煙雨﹒江南 (1975)

陸小鳳傳奇

陸小鳳傳奇 (1976)

繡花大盜 (1976)

決戰前后 (1976)

銀鉤賭坊 (1977)

幽靈山庄 (1977)

鳳舞九天 (1978)

劍神一笑 (1981)

邊城浪子 (1976)

英雄無淚 (1978)

推薦 陸小雞
多情劍客無情劍(風云第一刀) (1970)                        

歡樂英雄
回復 支持 反對

我系呀.........................
回復 支持 反對

小李飛刀系列有夠看的了...
回復 支持 反對

我呀!我係呀!我係睇三少爺的劍嫁!
我睇完就開始鐘意佢!
好正呀佢!
回復 支持 反對

我呀!我係呀!我係睇三少爺的劍嫁!
我睇完就開始鐘意佢!
好正呀佢!
ilovephy 發表於 17-11-2009 23:48

你覺得好的地方在哪?

三少爺的劍本人還差四份之一
不過, 對謝曉峰沒好感
因為燕十三實在先入為主
回復 支持 反對

燕十三是大龍套一個...
回復 支持 反對

我覺得古龍 既小說 吸引人既地方就是佢有果種懸疑性.

令你不自覺想睇落去

結局總是出乎人意料之外.
回復 支持 反對