查看: 3190|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有關供給同需求

晝图時.我點知佢郁邊條線丫??

回復

個個情況都唔同架啵- -
eg:
假設只有巴士同埋地鐵兩種交通工具去到九龍
但係巴士無啦啦比人消取左,冇得搭
咁地鐵既需求咪增加囉,條需求曲線就會向右移
回復 支持 反對

根據題目要求
題目在暗示因某些原因使到demand or supply 會移動
回復 支持 反對

原帖由 Minglun 於 10-5-2008 21:59 發表
個個情況都唔同架啵- -
eg:
假設只有巴士同埋地鐵兩種交通工具去到九龍
但係巴士無啦啦比人消取左,冇得搭
咁地鐵既需求咪增加囉,條需求曲線就會向右移

咁如果呢題點

政府計劃發展高科技工業.並考慮輸入國外專才.試以一供需圖解釋對下列市場的影響:

正體高科技工業的勞力市場

呢題郁邊條線呢??

回復 支持 反對

Don't ask ...Do it in ur head...

after CE,all econ in my head have been dumped [[tk_43]]  can't help u ,lol

but i think it's related to the demand[[tk_36]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 11-5-2008 08:36 發表
Don't ask ...Do it in ur head...

after CE,all econ in my head have been dumped [[tk_43]]  can't help u ,lol

but i think it's related to the demand[[tk_36]]

姐係點.咁當答左我?

你唔識就咪回喇.係到呃post!!

最憎你最尾果句.有乜q關係姐.你都有問題...

評分

參與人數 1樂點 -20 收起 理由
hallosiuming -20 請尊重其他會員

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 6# 的帖子

大佬你誤解咗piyopiyo大版既意思啦...

but i think it's related to the demand
呢句話你問嗰條問題應該同demand(需求)有關,
相信佢既意思係要移需求曲線掛...

唔好咁激氣...[[mg_1_46]]
回復 支持 反對

原帖由 wg7or41368 於 11-5-2008 19:54 發表

姐係點.咁當答左我?

你唔識就咪回喇.係到呃post!!

最憎你最尾果句.有乜q關係姐.你都有問題...

我最尾已經給了你答案
你不明白我講咩就算[[tk_24]]

還是你認為郁demand curve是錯?[[tk_14]]

回復 支持 反對

piyopiyo
原諒下果d唔係個個都識睇英文o既人
香港人o既英語水平一路下降緊
下次打中文啦
減少出現誤會o既機會

條問題只係問郁邊條線
已經答左郁demand條線啦
仲想點姐
但係如果wg7or41368唔知果幾句英文實際上係講乜
咁就真係要怪piyopiyo點解要打英文
wg7or41368
請你原諒同寬恕piyopiyo點解佢唔打中文字
我會訓示一下piyopiyo要體諒人地o既短處
因應人地o既程度而作出適當o既回應

評分

參與人數 1樂點 +1 收起 理由
Fantasma + 1 熱心協助

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 [H]csyuenl 於 11-5-2008 23:29 發表
piyopiyo
原諒下果d唔係個個都識睇英文o既人
香港人o既英語水平一路下降緊
下次打中文啦
減少出現誤會o既機會

條問題只係問郁邊條線
已經答左郁demand條線啦
仲想點姐
但係如果wg7or41368唔知果幾句英文實 ...

今次又多得大師指點小弟做人處事ge道理[[tk_36]]
回復 支持 反對