打印 上一主題 下一主題
收起左側

問一條高等數學

原帖由 octopus001 於 29-4-2008 20:21 發表
咩野黎GA....
ce要做d咁ge... 好似考maths咁ge []

呢個系alevel metal ge排法....
回復 支持 反對

我成功做到了2D了
也將2D 個做法擺左入份AMaths mock 卷到

但 3D 未成功
做法相信一樣
但可能會用到complex number (3D model)
回復 支持 反對

http://tw.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=1507020410882
這裡有相關的資料
但沒有數學上的證明
回復 支持 反對

呢個prove out sys. 左好耐啦wor- -
回復 支持 反對

原帖由 .•Hung▊鴻 於 1-5-2008 01:30 PM 發表
呢個prove out sys. 左好耐啦wor- -

一定要in-c ?
學術區wor 兄台
回復 支持 反對

原帖由 bearwing 於 30-4-2008 23:24 發表
我成功做到了2D了
也將2D 個做法擺左入份AMaths mock 卷到

但 3D 未成功
做法相信一樣
但可能會用到complex number (3D model)

想不到Pure Math 那些抽象數學都會有用得著ge時候[[tk_26]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 2-5-2008 06:43 發表

想不到Pure Math 那些抽象數學都會有用得著ge時候[[tk_26]]

complex number widely use in Physics la
直情可以話無complex number 絕對無今日既世界
4維d 野點做...咪又係vector...

想讀上做計量金融果d 做得勁果d 又係要pure maths 先掂...
股票個d 又會同個heat distribution 有關
要學patrial derivatives
之前有個Dr in phy 最後比人請左去搞金融d 野
原因係因為讀商既數底全部唔夠勁

總之呢個世界乜都係數

(你可以唔洗理我 我讀數讀到癲左[[tk_32]])
回復 支持 反對

原帖由 bearwing 於 2-5-2008 21:34 發表

complex number widely use in Physics la
直情可以話無complex number 絕對無今日既世界
4維d 野點做...咪又係vector...

想讀上做計量金融果d 做得勁果d 又係要pure maths 先掂...
股票個d 又會同個heat  ...

本來我想讀呢個年代無人再讀ge AL Bio,但聽完你咁講又想讀Pure...

不過都無唸過入 quantitative finance,中大收埋d人全部CE 28,29分...我呢家可謂窮途沒路,餘下 Eng,Bio,Math,Amath 有無機會A到1科都係一個問題[[tk_24]]

回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 1-5-2008 21:42 發表

一定要in-c ?
學術區wor 兄台

講句out-c又唔得?
學術區wor 兄台
回復 支持 反對

原帖由 .•Hung▊鴻 於 3-5-2008 04:49 PM 發表

講句out-c又唔得?
學術區wor 兄台

nevermind.
回復 支持 反對