查看: 2130|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

殺身成日既例子

除左文天祥,屈原,史可法
仲有無邊d係
舉埋殺身成日既經過
~~~
回復

我諗....  係殺身成仁  唔係成日=.=
咁你就要先了解咩叫仁
仁係儒家思想入面四端之首

可字派GE同學應該聽過,甚至隨口背得出
孟子曰:人皆有不忍人之心,先王有不忍人之心,斯有不忍人之政矣;以不忍人之心,行不忍人之政,治天下可運之掌上。所以謂人皆有不忍人之心者,今人乍見孺子將入於井,皆有怵惕惻隱之心;非所以內交於孺子之父母也,非所以要譽於鄉黨朋友也,非惡其聲而然也。由是觀之,無惻隱之心,非人也;無羞惡之心,非人也;無辭讓之心,非人也;無是非之心,非人也。惻隱之心,仁之端也;羞惡之心,義之端也;辭讓之心,禮之端也;是非之心,智之端也。人之有是四端也,猶其有四體也。有是四端而自謂不能者,自賊者也;謂其君不能者,賊其君者也。凡有四端於我者,知皆擴而充之矣,若火之始然,泉之始達。苟能充之,足以保四海,苟不充之,不足以事父母。

如果哥個人 被迫去做D違反四端或者自己已經失去四端(你哥句當然係指仁義禮智入面個仁) 咁佢去自殺
  就叫殺身成仁   

例子就留比你自己去判斷  係咪成到仁
上面哥段唔明我可以解
回復 支持 反對

原帖由 adamsteve 於 24-4-2008 13:21 發表
我諗....  係殺身成仁  唔係成日=.=
咁你就要先了解咩叫仁
仁係儒家思想入面四端之首

可字派GE同學應該聽過,甚至隨口背得出
孟子曰:人皆有不忍人之心,先王有不忍人之心,斯有不忍人之政矣;以不忍人之心,行 ...

=.=
殺身成仁係孔子提出ga wor =~="
而且我印象中不是這樣解
回復 支持 反對

大公無私、公而忘私、成仁取義、捨身求法、捨身取義、捨生取義、為國捐軀

語本論語˙衛靈公:「志士仁人,無求生以害仁,有殺身以成仁。」指為正義而犧牲生命。東周列國志˙第一○一回:「然大丈夫殺身成仁,視死如歸,功在當時,名垂後世,何不可願之有哉?」亦作「殺身成義」。

http://140.111.34.46/cgi-bin/new ... ;cat=&imgFont=1
回復 支持 反對

打錯字唔好意思先下=.=
首先殺身成仁係出自
<論語>.衛靈公-第十五:子曰志士仁人,無求生以害仁,有殺身以成仁)
殺身成仁係指為左成就仁德而死,唔係隨便自殺就係
果d人都係係生和仁不可兩得時,選擇左成就仁德
所以我要既就係其他都係咁既例子=.=
回復 支持 反對

原帖由 L.K. 於 25-4-2008 11:33 發表
大公無私、公而忘私、成仁取義、捨身求法、捨身取義、捨生取義、為國捐軀

語本論語˙衛靈公:「志士仁人,無求生以害仁,有殺身以成仁。」指為正義而犧牲生命。東周列國志˙第一○一回:「然大丈夫殺身成仁,視死 ...

我唔係要搵d古語出處=.=
係我想搵d名人事跡,佢地為人欣賞既例子
回復 支持 反對

正氣歌入面好多例子
回復 支持 反對

原帖由 hallosiuming 於 25-4-2008 11:48 發表
正氣歌入面好多例子

咁你姐係無答過.....
認真d啦=.=
回復 支持 反對

佛祖............
回復 支持 反對

原帖由 sS飄移Ss 於 25-4-2008 11:41 發表

我唔係要搵d古語出處=.=
係我想搵d名人事跡,佢地為人欣賞既例子

有d 係愚的殺身成仁
有d 係聰明的殺身成仁

儒家有云:過猶不及, 所有野都要合乎中道而行

殺身為仁有文天洋, 陸秀夫, 張世傑(宋亡三傑)
都有好似義不食周栗...
清朝都有葉名琛, 不過係唔係欣賞就唔知....
好似張"黴" 都係~~

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
adamsteve + 5 熱心協助

查看全部評分

回復 支持 反對