打印 上一主題 下一主題
收起左側

中一數一條.

原帖由 [S]【YU】 於 12-4-2008 20:20 發表
有 x^2 term 咪會開方囉....

會考黎呢個打擊,應該都幾大 XD.

如果俾你用以上3種方法,咁你又計唔計倒呢?

連AL pure拎火箭既 都諗唔倒點用Form 1 方法去計 XD!
不過既然出得係Form1既練習度,呢題應該有方法計 ...

你都計唔到?[[tk_02]]
用間尺度...[[tk_18]]
回復 支持 反對

ans 係我計出黎.....不過用左o個3個方法入面其中一個.
至於點用Area計呢,我都試左好耐 XD.
回復 支持 反對

我FORM1教番小學D野...
不如講下FORM1教過D咩...
回復 支持 反對

而家個中一仔都只係學返d 小學野.......
如果要話中學野既話,我諗solving equation in 1 unknown 算係掛....
express 1樣野in terms of 另1樣野都叫做中學野掛....
無ga la....一個學期,好少野...

Algebric expression and basic arithmetic operatoin, Estimation,percentage,Area and volume.....

回復 支持 反對

我知
因為所有POLY. 個面積同邊長都有關係
就係有一條式係FOR三角形
三條邊長  同  面積      互換
但係已經唔記得條式啦
好似要計個S出黎先  之後再 1/2(XXXXXX)= AREA

要問崔SIR @@
回復 支持 反對

原帖由 adamsteve 於 12-4-2008 22:37 發表
我知
因為所有POLY. 個面積同邊長都有關係
就係有一條式係FOR三角形
三條邊長  同  面積      互換
但係已經唔記得條式啦
好似要計個S出黎先  之後再 1/2(XXXXXX)= AREA

要問崔SIR @@

又3條邊又s..仲唔係希羅公式= =? 希羅係中4先學= =
回復 支持 反對

中一數黎ga,唔好亂咁諗.
回復 支持 反對

原帖由 [S]【YU】 於 12-4-2008 20:20 發表
有 x^2 term 咪會開方囉....

會考黎呢個打擊,應該都幾大 XD.

如果俾你用以上3種方法,咁你又計唔計倒呢?

連AL pure拎火箭既 都諗唔倒點用Form 1 方法去計 XD!
不過既然出得係Form1既練習度,呢題應該有方法計 ...

如果用相似三角形同埋畢氐定理去計,呢個方法係咪最快?
我係咁計,大家幫我睇下有冇錯

1.証明左三角形acg相似三角形ged (AA)
2.跟住計條邊ac
   6/ac=12/18
   ac=9
3.計cd長度=3.59
4.証明埋三角形acg相似三角形bcd (AAA)
5.計條邊bc
   12+3.59/3.59=9/bc
   bc=2.07
6.計ab=9-2.07=6.93
                    =x

回復 支持 反對

我同我班fd 諗到人都癲= =
回復 支持 反對

相似三角形+畢氏定理, 應該不是最快既方法,因為找相似三角形同埋對位好花時間.
等我開一開我既計法.

sin<GDE = 6/12
<GDE = 30
<AGC = <GDE = 30 (alt < , AG//BF) (錯角)
CG = 18cos30 = 9sqrt3
Consider the Area
18x6=(9sqrt3) x
x = 4sqrt3 = 6.93cm

or
x = 12tan30 = 4sqrt3 by considering tri dfg

但係Form 1既方法,其實我都未諗倒.

回復 支持 反對