查看: 8873|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

06bio ce+chem問

[o]
alkanol------------>alkanoic acid   洗唔洗catalyst???

[[bao_40]] 06bio ce[[bao_44]] [[bao_45]]

回復

1. no

06 bio我覺得唔易...真係要好熟先得 [[tk_39]]

14. C... D is wrong becoz parents have the same phenotype implies nothing
15 5 can be FF or Ff
If FF, 0, if Ff, 1/2 x 1/2 = 1/4, A

20. soda lime is added...decrease in pressure is due to decrease in oxygen A...
40.2,3... 我唸你睇唔清楚問題
42. D... 照計係唔會lack of cone cell,除非眼角膜脫落死晒ge je[[tk_30]]
48. D...左邊係artery,右邊係vein...vein係去個foetus果度,artery係離開個foetus
52. B...有咩問題[[tk_30]]
53. C...A is wrong becoz capillaries cannot dilate[[tk_37]]
回復 支持 反對

chem我唔識嫁^^"

bio:
  14:   C..因為兩個parent都冇果種病..但係後代有...
             即係佢地係heterozygous既..但係佢地只會show  dominant character...
             所以個病的allele係recessive
  15:   A..5果個可以係FF or Ff...
         佢個老公因為有果個病  所以只可以係 ff...
         如果5係FF的話...個仔有病的可能性係0
         如果5係Ff的話..."後代"有病的可能性係1/2...
         加上佢指明話要係仔...所以要再乘1/2  = 1/4...
         (其實尼題我覺得佢幾好...整多個ans話0 or 1/2...應該會陰到好多人)
   20:  A..(唔太清楚@@"我好似揀左B..)
   40:  C..唔好比佢幅圖呃左...1果個冇用...
   42:  D..夜盲症+遠視...夜盲係因為唔夠visual purple..
         遠視可以係eyeball過短...或者lens的elasticity唔夠...
   48:  C..左邊果條的 luman較少...同堆個wall厚d..
         所以左邊果條係動脈(帶血離開bb的心臟) 右邊係靜脈(帶血返bb的心臟)
         d血去到placenta時才進行material exchange..
         做完exchange後  d血就會經由靜脈返去bb的心臟
         因此...果條靜脈既血  係正過果條動脈既血...
         只有C乎合尼個條件@@
   52:  B...sex hormones好似正係影響sex organ...
   53:  第一次做英文冇死到...第二次做中文睇唔慣 反而比佢陰左=  =
         A錯的原因係因為做vasodilation的係arteriole..capillary因為冇muscle wall而做唔到..
         答案係C...tissue fluid好似係因為多左血去capillary>>>increase in blood pressure
         就迫左d  tissue fluid出去...
回復 支持 反對

原帖由 芒果熙∼* 於 8-4-2008 09:24 發表
chem我唔識嫁^^"

bio:
  14:   C..因為兩個parent都冇果種病..但係後代有...
             即係佢地係heterozygous既..但係佢地只會show  dominant character...
             所以個病的allele係recessive
  ...

48是D...[[tk_30]]

係咩,06我尋日一路睇 柑錫涼完   一路做錯唔少...[[tk_30]]
反而07年我第1次做係上堂當test咁做有54 wor[[tk_30]]  最深刻有題係考英文

回復 支持 反對

1.)明白
14.)我識..主要想問15題
15.)原來睇唔到要係男仔=.=
20.)明白
40.)post錯圖...其實想問41題(已修改)
42.)明白
48.)點解唔係b..係唔係因為果d係氨基酸?=.=
52.)性激素係專一嫁咩....咁生毛用咩刺激佢生?   仲有咩叫localize?點localize法?
53.)what is tissue fluid?邊到走出黎?...

47分有冇B...
回復 支持 反對

41.
呢題較麻煩
A. 錯,有image form,只係無light sensitive cell 去interpret
B. o岩...有neurones ga...無neurone 咁d cell intrepret到個image邊會有nerve impulse
C. 都錯,rod都會被stimulated係for black and white vision...

48. plasma protein係有,但唔會一邊多一邊少lor...佢都唔會交換ge...amino acid就岩
52. sites
53. 書有

47無B,一般都無...
回復 支持 反對

41.)明白
48.)明白
52.)what is sites?唔識英文
53.)書冇....邊課?

47無B,一般都無...,<-------安慰下人都唔得=.=

回復 支持 反對

原帖由 L.K. 於 8-4-2008 11:33 發表
41.)明白
48.)明白
52.)what is sites?唔識英文
53.)書冇....邊課?

47無B,一般都無...,

52. B: The target SITES of sex hormones are specific...
sites,有多過target sites,即係有很多個,但唔係全部,呢個statement都係valid...

53. Circulation果課

咁47題真係好難B,起碼都49題la[[tk_24]]

回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 8/4/2008 12:31 發表

52. B: The target SITES of sex hormones are specific...
sites,有多過target sites,即係有很多個,但唔係全部,呢個statement都係valid...

53. Circulation果課

咁47題真係好難B,起碼都49題la[[tk_24]]

搵到...疾病防禦果課...(唔知英文係咩.)

佢話小動脈舒張會令微血管差異透性増加..點解?[[tyjp-5-5]]

回復 支持 反對

原帖由 L.K. 於 8-4-2008 12:57 發表

揾唔到...

[[tk_30]] 你看來要買過另一本書
回復 支持 反對