樓主: frankie172002
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Phy有幾條mc要問

原帖由 天劍.雷伊 於 11-4-2008 10:44 發表

W=|F||s|cosθ 係 會考同高考都out c
而家ge課程係當 (2)(3)正確

補充一下
http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E5%8A%9F&variant=zh-hk
入面果條係高考冇outc

肯定唔係out-c, 只係我地好少理佢係唔係vector
下面果題無咩分別, 只係做integration = =
因為我地平時接觸的F-x graph 係linear, 而唔係curve/其他form, 唔需要用到intergation計
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 11-4-2008 18:57 發表

肯定唔係out-c, 只係我地好少理佢係唔係vector
下面果題無咩分別, 只係做integration = =
因為我地平時接觸的F-x graph 係linear, 而唔係curve/其他form, 唔需要用到intergation計

我剛剛查過
原來係會考2007年課程
考生只需要用W=fs黎解題目
高考2009年未算out c
但係課程入面
W = fs cosθ
(我老師冇教 以為out c- -")
回復 支持 反對

原帖由 天劍.雷伊 於 11-4-2008 19:39 發表

我剛剛查過
但係課程入面
W = fs cosθ

佢當個f係component
回復 支持 反對

原帖由 天劍.雷伊 於 11-4-2008 11:39 發表

我剛剛查過
但係課程入面
W = fs cosθ

我唔清楚, 但當個知字都ok.
基本上用calculus 可以derive 到好多有用的式
回復 支持 反對

原帖由 LMLM.^. 於 11-4-2008 16:43 發表
1)感生的是電動勢,沒有回路便沒有電流
2)問題係問一舊飽和左既鋼定係未經磁化既鋼?
3)係咪仲有方向性未考慮?好似你拎住個箱 各前走 有力又有位移,但兩樣野唔係同方向 所以唔岩。

1.判斷陳述句
  a. 當磁鐵移離一金屬棒時,一感生電流會流經該金屬棒。
係渦電流    所以唔係流經  只係打轉
就第一條樓上有人咁答
咁邊個正確??@@
回復 支持 反對

1)感生的是電動勢,沒有回路便沒有電流<---ture
回復 支持 反對

的確會有渦電流產生..
回復 支持 反對

u can say there is no current
u also can say there is eddy current
eddy current produces braking effect and heating effect ...
they are circulating loop inside the metal when b-field away/approaching a metal(relative also ok)
回復 支持 反對