查看: 4459|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機體討論] 機設妄想 S rank GAT-X103AP 翠綠暴風高達 Vert Buster Gundam

前言:
在下係因見到黑西被分拆成AR同AS,覺得可以合併做五武S,而開始思考stargazer三小強變成S機會係點樣。
既然係咁,原本首發應該係講黑西。
不過在下琴晚突然有對呢隻暴風有靈感,所以為大家獻上一堆妄想。
遲d再寫黑西同蔚藍

以下內容純屬虛構,只供娛樂之用。

機體番號:GAT-X103AP

機體名稱:翠綠暴風高達/Vert Buster Gundam
五包 遠距離

R前(步行):

盾:4500(實彈80%)

一武: 格鬥用刺刀 標準格鬥 1150x3
二武: 350mm 重砲發射器 實彈散彈 1450
三武: 220mm 6連裝導彈發射箱 × 2 導彈x12 2彈 追蹤
爆風必殺

R後(漂浮):

盾:4500(實彈80%)

一武: M9009B型複合刺刀裝備型光束鎗 × 2(合體) 粗光槍 1800 4彈 貫穿
二武: 94mm 高出力步槍 定槍 1450 1彈 定身
掃射必殺

技能:

幻痛部隊(翠綠暴風):Hp50%以下時;攻擊判定最大化;儲sp速度上升;回彈速度上升

防守鐵壁Ex

解述:

首先講下R前。就係格鬥+實彈mode咁簡單。
用刀果陣係咪好靚仔呢。

R後既設計主要係想要同A版AR版有d分別,所以有合體炮,同埋倒地炮變左做定槍。
其實靈感來自00q同SR智天......

R後唔係霸體,機動性同R前一樣。
我心目中佢R後個樣係咁。係咪好型

估唔到陸服曾經有過咁既poster,同我心目中既R後完全一樣。

後記:
有人可能會話,暴風點解會做S。
我覺得,stargazer係外傳系列,同正傳冇直接相連。
既然00三子既強化版:智天、墮天同熾天都會到S;而作為突擊強化版既完美突擊都預定係S;stargazer出S版,有何不可呢。

希望大家留下言,討下論。
回復

點解你次次開post都係反對多過支持

好了, 我支持下先, 雖然我個人覺得呢部機只值a/ar/as, 話晒seed系既s機基本都係核能機

呢部冇無限能源, 仲要俾幾部卒仔機ko, a系機好了
回復 支持 反對

呢部比卒仔KO既機應該冇咩可能會出S架啦

黑貓起碼最後都可以同觀星打下

出S就唔出奇
回復 支持 反對

佢開炮拆左DSSD大半個基地先用盡能量俾卒仔圍死, 無功都有勞丫

R後維持開炮姿勢唔郁得俾一堆C機射死→原作重現

其實呢部機最大賣點係駕駛員CV: 提子+剎那
回復 支持 反對

睇黎RX-78都可以黎一發S
回復 支持 反對

個人就覺得這隻應該只會出到AR而已(目前已有),畢竟要是這隻要出S的話,就連漆黑攻擊,蔚藍決鬥要推出S機也是合情合理的,而且比起翠綠暴風,漆黑攻擊視乎更有S機的潛能吧?
回復 支持 反對

Stargazer 劲过3小强多多声先是S机,如果3小强都出S ,观星可以出SR或SS啦,出个定时炸弹(PS2游戏度有)就OK啦
回復 支持 反對

Stargazer 劲过3小强多多声先是S机,如果3小强都出S ,观星可以出SR或SS啦,出个定时炸弹(PS2游戏度有 ...
93149393 發表於 29-10-2013 11:49

紅字FAIL
Stargazer本來就唔係戰鬥用機體
標準武裝得光槍光盾,而且戰鬥時間有限
光輪主要作用係加速,切割物體只是副作用
最後因為冇電被迫同Strike Noir同歸於盡
絕對談不上是「勁過佢地多多聲」

相比之下
三小強武裝齊全, 火力都在Stargazer之上
加上是強化人專用機
如果真係要出S機
理應是三小強比Stargazer優先