打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] [站在道德高地]論打機態度,港服生態[/站在道德高地]

diu 我每次出聲都好似自言自語咁 個個都廢能事睬大家
郁D就話要踢人
講真 我覺得係代理垃圾所以高水準玩家個個走人
香港本身唔係咁咩
堅係唔委共產黨 有能力既 個個都移哂民啦
回復 支持 反對

其實現在學生對比會考時期的學生並不忙ies,sba wo 這些所謂的額外作業
對於有錢人家庭 只要出幾分錢 ...
Q赤武Q 發表於 15-10-2013 18:29

阿... 上午忙完, 客人送左串好似幾貴既木制既手珠同幾副字畫俾我, 字畫果斷掉埋一邊算

中午訓過頭, 岩岩起身冇耐, 個頭好重.

先吐個嘈先,,,,,D字太多色, 睇到花~~~ 下次統一顏色好似好d

看來香港學生既德育教學真係比以前差左, 會唔會係因為早前學改壓力令到好多老師頂唔順, 而老師人工
聽講偏低,留唔住人才, 咕, 環境差自然令到入面工作既人冇心機,

學校一回事, 家長冇時間教一回事, 而偏偏香港社會而家既傳媒報導手法做就不少腦殘

本身網絡文化又唔得健康, 也難怪吧

至於台灣人就唔多講了, 不是重點
做野都係甘啦, 而行業唔同, 我這行業其實都係比較講經驗同實力, 吹水點吹都冇可能將件產品吹到變飛機
所以我自己都慣左踏實做事, 講吹水應酬, 不是我的所愛, 最憎d友仔逼我飲酒, 特別係白酒

講現今小朋友打工, 以前講80後唔得, 而家講90後, 遲下講00後
甘講好似d老前輩屈機? no~~ 人地成日講乜野獅子山精神, 那種工作精神,
到而家既70後80後有幾多仲可以做到?? 好少

不過香港地少人多, 做工辛苦搵工難, 搵到工又上位難

大陸就反之   

講反sd, 基本都係以90後既人士為主, 各種友善風氣自然難帶動

而有時間玩既80後又唔多, 就算玩都因為g1種種問題(心照唔講)加上其他玩家風氣趕走左

話時話, 係唔係所謂既騎刧左樓主個post 離晒題
回復 支持 反對

見有人講真人真事,我有講下
某晚(近兩個月內),當時玩街場,對面特別有兩部ss係開始冇幾耐就衝埋黎,咁我地當然係比佢地屠殺啦,但佢地既速度包括攻速都快到令我懷疑佢開緊加速,咁都算,仲要一句垃圾,兩句廢物就撻埋黎,就當你冇開掛,洗唔洗咁?
又另一件真人真事,前幾日又係玩街場常規,兩邊比分其實都差唔多,玩到中途自己隊突然彈一句垃圾隊友,但又唔覺佢有幾勁啊

好多時新手就係比呢d人趕走
回復 支持 反對

其實可唔可以加速真系好難講 好似F91 ,00q,s f, IJ 個d +曬4個速度強襲部件 速度真的可以與以前的加 ...
Q赤武Q 發表於 16-10-2013 18:03

其實加速都唔係問題,但左一句廢物,右一句垃圾,係人見到都唔舒服
回復 支持 反對

上水 :)

感謝好多師兄既意見,不過真係太多...一個一個應有d麻煩..事關最近學校好多野做...

嘛...唔好話我馬後炮,其實你講既社會問題我都有諗過講的,不過覺得好似有d離題,所以最後冇講
係的,你地講得岩嫁,一個game既生態其實正正可以反映一個社會既文化

粗口文化,冇教養,價值觀,尊重,教育等問題,都一直係香港出現

回應翻少少林老師講粗口問題(真係少少),個人黎講覺得講粗口係冇咩特別問題
但真係唔好係唔係都加句粗口,感覺好爛口同懶型(?

姐係冇理由無啦啦對住個有禮貌,有品既人都HIHI聲,反之對住小學雞就當然係HI多幾聲,不過程度既拿捏真係好難介定
所以都係唔好講粗口算啦;P:handshake:  ((表示已經開始戒粗))

不過我都同意作為老師係唔應該講粗口
另外有師兄提到90後小朋友好冇禮貌等,um...我唔太清楚,一黎我冇做過暑期工等,所以我真係唔清楚

但係如果話90後冇禮貌我就有少少保留,(利申:1998 :()
有冇禮貌既90後,但都同時有有禮貌的90後
可能因為我係90後,所以自然維護左90後...sor
btw 00後個d真係好惡頂...小學見佢擔住支煙,滿口粗口等
好型 :curse:??

有冇師兄知sd年齡層係幾多左右?
感覺有d好細個既人玩sd,但有幾大的玩家真係唔知 :L

小弟我唔係特別早識打字,小5左右先識
但點解依家一代好似完全唔識打字咁??
因為我地個時興MSN等既野?((但唔係呀...依家夠有FB等...
總結:
sd反映左好多社會既問題,要一時三刻改善風氣真係冇可能

但當初有多野都係話冇可能,例如話咩唔用膠袋黎減少污染((可能依個例子引得唔係咁好
但最後一人出一分力,大家咪又係做到

sd依家係玩家出問題,而你就正正是sd的玩家

你,會作出改變嗎?

完 :handshake:
題外話~此帖歡迎劫 ;P事關我最近真係好忙((學校考試前就會咁~))
不過放心.我有睇你地既回應的~有時間再覆~ :handshake::victory:
回復 支持 反對

算吧啦,講呢D)(OdO0
回復 支持 反對