打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機體討論] 幻想機體,起始30高達(Beta ver0.5)

幻想機設本身已經係sd版既傳統創作
btw近來既創作水平有所下降先至會令人反感 ...
最後武士wd 發表於 19-8-2012 14:41

太多幻想會變妄想
回復 支持 反對

回復 10# abc131w

這根本不是真真正正的高達
回復 支持 反對

很正常,這東西的科技比V2還先進,倒是Forever能撐這麼久才不合理
3-6-9 發表於 19-8-2012 15:31

大家記住起始30係動畫到都係模型
入左模擬駕駛先可以''戰鬥''
回復 支持 反對

最好講埋殘彈幾下
係一次過回彈定係邊射邊回
有心機既講埋左邊出槍定右邊都得
回復 支持 反對

材料好易有,仲有技能1好似好怪咁!!
回復 支持 反對

很正常,這東西的科技比V2還先進,倒是Forever能撐這麼久才不合理
3-6-9 發表於 19-8-2012 15:31

不這是模形不是真正的高達
就算是真正的高達  機師技術才是重點
回復 支持 反對

大家記住起始30係動畫到都係模型
入左模擬駕駛先可以''戰鬥''
michaeiapple 發表於 19-8-2012 16:08

換算成正常科技才可以比較吧
又,在有黑歴史(世界線匯集)的背景下,完全再生一架性能一樣的正貨完全沒問題
換算成U.C.科技的話,Beginning的科技應該在「U.C.過渡到黑歴史」這段時間的中間,畢竟有完善甚至優化了的Minovsky Drive、Minovsky Barrier的技術
回復 支持 反對

龜霸應該是那隻被收改成很可愛的背包熊仔吧~
我比較想佢出部s版既高達(眼看z都出s級)
回復 支持 反對

不這是模形不是真正的高達
就算是真正的高達  機師技術才是重點
858726711 發表於 19-8-2012 16:29

1.就算是模形,也要有「主體」來表現性能才合理,設定上有提到米粒,即可以用U.C.的世界觀來推理出它的性能,而以表現來說它絕對在V2之上,甚至接近黑歷史級了
2.當Forever的科技在0093上下,就算機師技術多強,要拉回110年以上(應該更多)科技的差距未免太難了
回復 支持 反對

又到抓蟲時間~★

1.本來ifs Unit就一直全開中,改成能來回R還更好
2.ifs形成的I-Field不止能擋Beam,實彈 ...
3-6-9 發表於 19-8-2012 15:05

嗯,多謝師兄指導,但呢部機既武裝太少,一係就太屈,就好似IFS加持下既巨型beam saber(以我所知基本上1樓已經講曬,如有缺漏請指出),另外如果要分R前R後,IFS個I-Field會打得爆,但IFS既強度應該唔只咁流,基於視覺效果(開盾點都好睇過比人爆盾掛)同遊戲平衡只好變成技能
同時用技能方式表達可突顯出IFS既威能,至於腰間果D我一開頭都諗緊果幾粒野同beam saber一樣樣,
但可能外型唔同但結構一樣,動畫入面又冇拎過上手,至於技能上我原本想擋埋實彈,
因為I-field密度夠既話可以擋實彈,但動畫入面好似冇擋過實彈,驚出埋實彈又會比人話太屈始終I-field基本上係擋beam而設計,唔熟高達知識既會反感,呢D都係人之常情,咁我都嘗試改下啦
回復 支持 反對