樓主: frankie172002
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有mc要問

呢度有幾條mc,但係有d唔明,唔知係咪佢個答案錯[[bao_34]]
所以想大家幫幫手做下,睇下大家同我個諗法一唔一樣~_~答案遲d post.....

回復

佢俾個答案
10.B
11.C
24.C
25.D
39.C
58.A
59.C
10條其實(3)嚴格黎講都要有光先可以進行架wo~_~
光反應係帶動暗反應既進行,光反應停暗反應都會停架啦
11條就算佢真係指去肺,1都應該岩啦~_~佢唔係話毛唔岩,纖毛先岩呀????
25條唔明佢問咩同點解係d?
39條點解條胚根向左生長既?
58條又係唔明點解(3)唔得
59條個人認為係a wo@@,因為吸緊氣個陣橫隔模就會呈扁平(x),呼完氣就繼續維持拱形(y)
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 17-4-2008 16:23 發表

10題...請再讀過photosynthesis呢課
11題...  =.=...毛... =.=...所以我話用中文讀bio應該仲難
25 題 我都唔明 =.=...我估計是冬天時身體有好多保暖ge mechanism,所以在同一外溫下也能有高d代謝率
39... auxin  ...

唔就條題目黎諗,光反應係帶動暗反應既進行,光反應停暗反應都會停,有咩錯?
11題如果佢咁陰都冇野講
25題要高人解釋
39題明白,第一次俾人咁問~_~
58題要請人再解釋下....
59題考眼力???????==
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 17-4-2008 17:35 發表

無錯,你識講這是 H+... H+ 加埋CO2 變carbohydrate是一個 dark reaction
因此,從任何途徑取得H+ 再combine with CO2 都是dark reaction

任何途徑?除左光反應可以取得H+,仲有其他途徑?
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 17-4-2008 17:38 發表

唔知wor, god knows

但wikipedia說 dark reaction is light independent [[tk_26]]

上了另一個網說 H+ 會以一個叫 NADPH + H+  ge 物體儲存...[[tk_30]]是不是答到了包神的問題[[tk_42]]

書這樣說自然有其 ...

H+ 會以一個叫 NADPH + H+  ge 物體儲存.我仲may去到呢個程度~_~
仲有我阿sir話暫時都係記住光反應帶動暗反應~_~

PS: mc d答案may必岩~_~.............我係份野既其他題目都搵到幾個錯誤......
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 18-4-2008 07:24 發表
但我無論睇恐龍書定咩都係話dark reaction唔需要光...而且這裡的AL人也解釋了 [[tk_02]]
但我也從沒聽過CE lv會叫d人當 dark reaction要有光...至少我學校唔係咁教...[[tk_02]]

我學校教話係因為有光反應先會有暗反應,所以暗反應都係在有光的環境進行,但係唔係dark reaction要有光

d問題全部都唔係pp~_~
回復 支持 反對