樓主: frankie172002
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有mc要問

原帖由 piyopiyo 於 17-4-2008 17:20 發表

光反應是將2H2O split左做2H2 + O2...H2 和CO2 合埋做carbohydrates... 這個合成不需要light energy...因此可以在黑暗中進行...

咁咪違反"光合作用需要光才能進行"定律囉...

light reaction 出黎的 H2 (正確其實係2H+ + 2e-) 應該要即刻入dark reaction的吧...
兩個reaction都唔係兩個唔同個體...
唔通d H2可以留起等冇光再用...?
咁咪night都有photo囉...[[onion_46]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 17-4-2008 17:38 發表

唔知wor, god knows

但wikipedia說 dark reaction is light independent [[tk_26]]

上了另一個網說 H+ 會以一個叫 NADPH + H+  ge 物體儲存...[[tk_30]]是不是答到了包神的問題[[tk_42]]

原來H+是可以儲起的....我真是失敗啊...[[onion_43]]
話說將acid倒o係葉上面有冇carbohydrate呢[[onion_57]]

回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 17-4-2008 18:18 發表

包神快d解釋下25題

不懂...
只知BC影響出汗,A丸短期,所以我都會撞D...
但係點解,就真是UNKNOWN...
應該如PIYO神你所說的吧~~
回復 支持 反對

原帖由 frankie172002 於 17-4-2008 18:59 發表

H+ 會以一個叫 NADPH + H+  ge 物體儲存.我仲may去到呢個程度~_~
仲有我阿sir話暫時都係記住光反應帶動暗反應~_~

PS: mc d答案may必岩~_~.............我係份野既其他題目都搵到幾個錯誤......

如果果D係PAST PAPER的QUESTION,咪POST D題號上黎比我地對下
回復 支持 反對