查看: 13309|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

唔答唔得>.<"phy Electirc 問題~~~~~~~~~~@_@~~~~~~~~~~

你平時計數都唔會啦=.=
V=IR, 佢只係會佔有一部分的potential difference , 係整個in series 的 electric circuit, 個I 係一樣
係有比能量, 唔係個resistance 點會熱左/work到
I 係dQ/dt , 佢的值係受成個電路影響, 唔會一邊行快左,一邊行慢左(A.C. 的in parallel 就另一回事)
佢過程中只會'consume'(唔應該用這個字) 的能量, 有delta V
回復 支持 反對

原帖由 samson2020 於 13-4-2008 06:16 發表

計數當然系咁計-.-...
但系理論上能量系邊度來??個resistor要heat up,系因為electron撞到佢d atom,咁electron ge能量應該少左??少左又少左系邊度??

chemical energy-> electric energy.
electron 撞咩=.=
係會有撞, 但係個e-field 下一樣會加速番, 又撞又加之下會出左個drift velocity...
resistor heat up 只係影響到個potential, 對電流一d 都無影響
你可以分開一個個compoent 來看, 又或者畫條potential 對整個電路的graph
回復 支持 反對

應該係反問I 如果有變會點

回復 支持 反對

原帖由 芒果熙∼* 於 13-4-2008 09:03 發表
以前聽阿sir講過...
好似話係d 電子一邊加緊速 一邊減緊速...
加速因為電池set up左一個electric field...
減速係因為電子撞到resistor的atom
就會有一個穩定既   "平均"速度...
所以鰠成個circuit入面...I係co ...

的確係
我地叫drift velocity, 大約magnitude 係10^-4
不過好多physics 野都會寫佢成current density J =I/A =nQv
v=I/nAQ
回復 支持 反對

原帖由 LMLM.^. 於 13-4-2008 09:30 發表

嗯 不斷加速同減速  所以平均速度穩定

http://en.wikipedia.org/wiki/Ohm%27s_law
再講就要涉及下數學幫手=.=
所以先唔好理~
回復 支持 反對

原帖由 samson2020 於 13-4-2008 10:18 發表
再講再講,如果宜家V 系unchange,咁宜家increase resistance, I會下降la咁...
咁究竟系electric field細左定系點解呢???

你個電流幾多, 好決定於你有幾大Voltage(pump)之外, 仲有d 電子行的快慢..
大d R , d 電子比人阻, 行慢左

E-field, 你唔好理佢啦...
你總知知有這件事就得
反正未讀過A-level, 好難明咩係potential,potential energy, force 同field strength...同佢地的關係~~
回復 支持 反對

原帖由 samson2020 於 13-4-2008 10:31 發表

咁姐系關唔關E field事sin...我唔想一知半解

我最驚係你知多左更加影響concept

係我果條link入面
current density (vector quantity) 係同E-field 有關係
而係A-level, E=-dV/dr (你可以理解E 係V-r graph 的slope 的-ve 數)
佢將佢合埋, 從數學上build up 番出V=IR 的式

得, 唔想講太多- -
CE 學太多反而累事~
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 13-4-2008 11:37 發表

但聽說你就係果個CE去讀AL野最後變了神的人[[tk_02]]

-.- 沒有這回事...
回復 支持 反對

but this still cannot solve the problem.
Why the current should be a constant in a series electrical circuit?
回復 支持 反對