查看: 225022|回復: 192
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [原創]職業攻略

呢度係俾大家討論/講出大家既經驗
講得好會加分..可重覆

我講超魔先啦

超魔係一個屈機勁,魔攻,魔防都高既職..
好多招都好勁..好屈..
但係衰在唔多血同埋防唔高,但係pvp team打or打王 攻守城有超魔就好好多..
超魔既招評分
以下係我認為大家應該學既招

咖般塔音 必學 3x3既地領效果..最正係可以頂走個地領.. 俾8分
重力原野 睇下你喜歡..係5x5內既怪一秒扣千二 唔理人防 打王 攻守城有用 俾8分
吸魂術 唔建議學..學黎都係衝等用..多sp想俾智者玩死咩= =仲要禪心LV 5前置點 太哂點 俾4分
魔力增幅 必學 30秒內加魔攻50% 正爆..我俾10分
魔擊術 重力原野既前置點 如果係學重力就學..唔學重力唔建議學= =因為冇乜用 俾3分
念力連擊 建議學 25%令人咀咒..同埋唔太食點 俾7分
火柱攻擊 唔建議學..因為呢招唔可以起別人地下放== 俾3分
火之獵殺 冇用招 前置點招 俾1分
隕石術 唔建議學..攻係高..同埋有效果..不過呢..好大機會整唔中人- - 最多打王用 俾6分
雷鳴術 必學~130dex可以勁推人= =推到唔知去冰都得..同埋冰雷人都好勁~ 俾10分
怒雷強擊 睇你中唔中意..就算學我只會學lv 1..因為魔攻變化唔大..作用整到人地郁唔到 俾6分
水球術 必學..+智者用呢招=無限阿修,衰在多血既人加得切血 俾9分
冰刃之牆 咖般塔音前置點 不過本身都有用..可以攪到人地唔可以前行 俾6分
霜凍之術 冇用招..用暴風仲好 俾1分
暴風雪 必學..中3次即冰..馬克唔計~仲要500%魔攻..俾10分
地震術 唔洗學啦== 不過用其他法仲好  俾3分
崩裂術 你中意啦..不過我認為學呢招不如用重力.. 俾6分
泥沼地 必學..超魔互p靠呢招 俾10分
禪心 冇用..點sp你pvp都唔會唔爆水下話?!俾1分
心靈爆破 唔洗講..冇用 俾1分
聖靈召喚 魔師掛機招..轉生唔學..學念力
暗之障壁 必學..又其pvpv打武宗用呢招可以屈~平時打怪都有用.. 俾10分
石化術 建議學 石化火箭好勁嫁..俾10分
火狩 有用..學 俾8分
火箭術 學左石化就學10lv啦 俾7分
火球術 冇用..唔好學俾1分
火焰之壁 唔建議學pvp d人都唔會衝入去啦= = 俾3分
冰箭術 學黎做前置得 俾5分
冰凍術 學..因為pvp唔一定要用暴風..單p用呢招唔怕打到其他人..俾9分
雷擊術 一句講哂 有雷明要佢做咩 俾1分
雷爆術 一句講哂 有怒雷要佢做咩 俾1分

而我個超魔就學以下幾招學爆的
火箭 石化 暴風 魔增 雷明 水球 念連 泥沼 冰凍 暗壁 火守 咖般塔音  重力
其他學既都前置點..咁點就岩岩好夠點了~~
大法我只學了暴風 重力 因為認為有呢2招都夠..加上怒雷+隕石太食點..所以冇學
屈招有 石化+火箭 冰凍+雷明 泥浩
加點方法
DEX 99+34 連天賜 EQ 70JOB
VIT 48+7 70JOB
INT 88+27 連天賜 70JOB
血有7813 魔攻有639~1110
SP 2662
用以下EQ 平果 紅娃盾 火槍長靴 阿修絲衣 U劍披 雙傑

PVP技巧
打武宗 只要起自己格度放暗B就OK~有雷明推OR石化火箭 冰雷 你喜歡
打超魔 鬥快放泥沼 OR直接冰雷 都OK~
打智者 其實冇咩機會WIN~只係咁多個職最有機會WIN智者既 只希望對方冇穿不死衣OR馬克E再石化火箭
打聖殿 又係一定要起佢打你之前用暗B 再慢慢屈佢 不過一P一好難打死佢..因為血高魔防又高 水球有機會打死既 不過你只要控得好唔會死
打神射 用泥沼 神射即變左嫩B~同埋佢小血.冇人型盾..所以好易屈 只要有泥沼就OK
打騎領 建議唔好1P1= =因為又係打唔死佢既 水球有機會既
打詩人.舞者 冰雷 石化火箭 如果2樣都屈唔到就只推雷明吧 不過記住用左泥沼先 總之佢冇咩機會打死你
十字刺 呢個煩喇= =你放暗B可以擋爆刺 可以擋致命音投 不過佢用心靈你就冇咁一半血..AMM..都係泥沼吧= =
創造者 嘩= =火煙平你死更= =冇乜機會WIN呢個職..
神行太保 睇下佢抄咩招  同埋神行多數唔會1P1..所以放心
神 官 打不死,.不過你都有機會屈死佢囉//
神工匠 呢個呀..暗B囉..其實超魔可以WIN到神工匠..睇控制啦

[ Last edited by ~亞榮~ on 2006-6-21 at 03:39 AM ]
回復

Originally posted by 吹水唔抹咀 at 2006-3-8 10:34:
咩叫放暗b??

暗壁呀~擋近攻果招野
回復 支持 反對

Originally posted by 鋒仔仔 at 2006-4-17 09:20:
打下武宗先

武宗pvp形:
70~80str
99dex
其他vit

裝:
平果頭
惡耳
3倍殘酷鏈鎚
變形凸蛙盾
+9武士火槍鞋
u劍披
傑洛米手套x2

pvp時最緊要係弓身彈影同阿修配合得好

配合得好咩職都夠打

打 ...

唔加int又冇i裝sp裝打人好小嫁
回復 支持 反對

Originally posted by ^滅^ at 2006-5-14 14:02:
爆刺教學
-----------------最終配點--------------
AGI - 99+10
STR - 82+6
VIT - 1+2
DEX - 22+8
INT - 1+4
LUK - 40+0
--------------------技能----------------
【一轉技能】
隱匿 3 LV
偷竊 5 L ...

dex不用加..我的話會加多小小luk..
回復 支持 反對

Originally posted by [H]kinming at 2006-5-22 23:43:

比我就+多 2str..其他luk

嗯..因為DEX冇用嫁玩爆既話..因為爆刺下下中
回復 支持 反對

小妹又講下自己d意見先^^"

樓上的跟我練的差唔幾, 不過我偏+vit多過+dex既
我果隻神官都係ivd讚美祭, 不過就
int99(+22), dex52(+20), vit86(+11)
不過其實我都加錯點, int唔駛到99, 最好加少1, 2個points, 留番黎+vit

裝備呢, 我就講我果d先啦, (def我唔識計, 2年冇玩RO喇我)
頭上的揀防, 冇要卡...... 用+10尖角;
甲披盾靴都係果4樣;
杖, 睇你揀咩啦, 我揀左手杖插4x綠綿蟲, 要dex既就4x土波利/int咪骨杖囉;
裝飾品, 我就1手套插劍魚, 1防戒, 再加1手套插傑洛米黎替換~
卡既話呢, 頭上長老, 大嘴鳥甲, 木犬靴,
盾就睇你點用喇, 我當時有1小卡盾1幽劍盾替換既,
唉, 咁總之防具就梗係盡衝啦~~

加點喇bor, 有圖睇@@
不過提下你, 如果想勁d, 可以唔+犧牲, 轉+灑水同光耀, 再+暗壁亦得,
不過冇記錯的話應該maximum加到8既姐~

Last講多句, 好似e+話有卡片套裝,
個人睇過就覺得麻麻姐, 自己知自己事, 有時自己就仲好~
同埋呢, 我都2年冇玩RO喇, 睇我頭像幅簽名圖就知啦@o@
唔知?! 留意我當時岩岩轉完生既神官同e+既有咩分別XDDD
[IMG]http://www.nakuz.com/bbs/upload/52334/[Nakuz]_High_Priest_lD7r.jpg[/IMG]
此攻略轉自↗星﹏盈°○

[ Last edited by ~亞榮~ on 2006-5-28 at 03:13 AM ]
回復 支持 反對

Originally posted by ↗星﹏盈°○ at 2006-5-28 01:09:

版主......
你駛唔駛加番copy from我嫁= =?!
其實我冇所謂嫁, 只不過呢......
篇野一開始寫小妹, 咁版主肯定唔係小妹, 個人覺得有點兒那個囉......= =|||

對唔住..因為我之前加分果度同左你講啦...
而家加番啦..SOR
回復 支持 反對

此攻略轉自♂杰♀

刺客類別介紹

刺客光以武器來區分的話就可以分二種∼第一種拳刃型 第二種二刀型。
如果以能力來分的話那就有很多種了∼Agi-Str型 Str-Agi型  Agi-Luk型 Agi-Dex型.............等
不管是那種型態的刺客 都各有其優缺點。

(其實只要分Agi型.Str型.Luk型這三大型態就可以了......)
=========AGI型============
此類型的刺客最終的目標通常以高攻速跟高暴擊率為主,但相對的要投資大量的金
錢才能達到上面這二個目標,也難怪一堆人會說刺客實在很敗家,不過此類型的刺
客除了有單打獨鬥的能力外最大的特色就是能單挑BOSS。

暴擊型刺客:
暴擊=會心一擊,要稱上暴擊型刺客的話其暴擊率至少要有60%,此類型刺客
到了後期還能單挑巴風特(90級以後)。

挑戰100%暴擊率:
LUK40,配合三青骨跟二犬妖即可達到100%的暴擊率。

挑戰攻速176:
頭部:亡者三角巾(AGI+2)
衣服:快的盜賊衣(AGI+2 插盜蟲卡)
鞋子:插綠盜蟲卡(AGI+2)
披風:插小巴風卡(AGI+3 CRI+1)
飾品:犬妖夾x2 (不建議拿+agi胸針..這樣就少掉20%暴擊率)
武器:三倍危急拳刃
LV99 STR72+8 AGI 99+19 DEX40+8 LUK40 <=二犬妖str+2

攻速176每秒攻擊2.08下,這樣的刺客打一隻地龍只需6.5秒

AGI型刺客最終能力推薦:
LV99 STR84+6 AGI 99+10 DEX12+8 LUK40 <=挑戰100%暴擊率
LV99 STR82+6 AGI 99+10 DEX32+8 LUK30 <=再配合二犬妖str可達90
LV99 STR94+6 AGI 99+10 DEX12+8 LUK20 <=高破壞力兼二刀雙修
LV99 STR72+6 AGI 99+10 DEX40+8 LUK40 <=挑戰攻速176~100%暴擊率

==========str型=============
刺客本身算是一個高破壞力的近戰職業,而STR型則能把高破壞力表
現的淋漓盡致的一種類型,說到破壞力就當然要練二刀型的刺客,二
刀刺客在後期(STR100過後)拿短刀攻擊敵人的傷害約在900~1100,普通
的弱小的敵人一下就掛了。

挑戰STR110:
頭部:海賊頭巾或其它+STR頭飾 (STR+1)
衣服:小雞卡 (STR+1)
飾品:雙螳螂夾 (STR+3x2)
LV99 STR99+14 AGI90+10 DEX32+8

此類型刺客三連擊的破壞力可達到1200的水準(追加傷害卡片必備)。

STR型刺客最終能力推薦:
LV99 STR99+6 AGI90+10 DEX32+8 <=高破壞力二刀型刺客 (2003 2/14修正)
LV99 STR94+6 AGI90+10 DEX42+8 <=高攻速.高命中率二刀型刺客 (2003 1/14修正)
LV99 STR84+6 AGI99+10 DEX32+8 LUK27 <=拳刃.二刀共用型
LV99 STR99+6 AGI99+10 DEX9+8   <=高攻速.高破壞力....放棄命中率?

===========luk型================
此類型刺客以高暴擊率高完全迴避率取勝,當然相對的要投資大量LUK 這樣子反
而會使其它能力不足,所以此類型在台版RO裡可以說是相當的稀少。

二青骨+二犬妖挑戰100%暴擊率:
LUK70 配合二青骨跟二犬妖夾就可達到100%暴擊率
(9x2)+(5x2)+(70x0.3)+1=50  拳刃內建二倍會心一擊率

三倍卡片活用法: (2003 1/8新增)
LUK型刺客因本身暴擊率相當高,就算不靠青骨卡 也差不多有30~40的暴擊率。
再配合二個犬妖夾子的話差不多能把暴擊率提高到50%上下,在武器選擇方面
就可以考慮裝備其它卡片來使用,例如+125拳刃插三張紅蝙蝠卡對水屬性怪共
追加60%的傷害,就算是普通攻擊打出來的數字也會讓其它刺客流汗。
舉個例子...以一個LV80的LUK型刺客來看看
LV80 STR54+6 AGI80+10 DEX12+8 LUK52 <=暴擊率32%

打中型怪暴擊威力:
125+60+36+4+10+30=265

使用三倍卡片的拳刃:
125+60+36+4+10+30=265+55
265x1.6=424+89

註:125=拳刃攻擊力 60=STR 36=STR加成 4=DEX加成 10=LUK加成 30=katar修練

如果再配合二個犬妖夾子那麼LUK型刺客暴擊率就可以提高到40~50% 平均攻擊的數字跟
三青骨 二犬妖的刺客相比一點也不遜色。

LUK型刺客最終能力推薦:
LV99 STR64+6 AGI99+10 DEX22+8 LUK64
LV99 STR64+6 AGI90+10 DEX22+8 LUK70
LV99 STR74+6 AGI99+10 DEX32+8 LUK44
LV99 STR72+6 AGI99+10 DEX12+8 LUK60
回復 支持 反對

轉自會員bebe456
全套文字解說
轉貼唔該貼出處 http://220.132.248.84/dv71

各種配點對鐵匠的影響 :
Str : 不用說了 進戰係都需要的配點, 最直接影響到妳的攻擊力, 完完全全影響你金錢的攻擊
記得以10的倍數做考量, 建議點數以100 or 110 為目標.
Agi: 迴避能力 還有攻訴, 還有重要一點現在有所謂的延遲時間, 攻訴也是重要一環, 攻訴越快延遲越小.
他會影響到妳金錢的速度的. 算準攻訴吧! 用計算機算出來 讓他不要用小數點.
最好的配點 沒+天的時候攻訴1XX, 有加天的時候攻訴1xx 別配點+天之後攻訴179.99 那0.99等於浪費
Int: 這是個對鐵匠不怎麼重要的點數, 所以除非有殘點再配過去吧
Dex: 命中率, 也同時影響你最大最小的攻擊影響你金錢的攻擊會不會飄.
盡量以5的倍數下去做考量, 他也會小量的影響到妳的攻訴
Vit: 這不用說了吧 血量的多寡, 喝水回血的速度, 還有各種狀態的回覆速度
建議以20的倍數下去考量, 因為它喝水有加成, 不過不行的話請以10的倍數做考量.
跑pvp 最好有40~60, 要打工程請考慮80~100 這樣才能挨的住考驗
Luk: 這也是對戰鐵不是很重要的點數 別說你想做爆爆鐵= =||
在這所介紹的各種鐵匠配點 都是以戰鐵為主 在這不討論鍛造鐵!

現在介紹幾種配點給大家參考吧! 這都是我下去配的點數, 當然可以學習不是要是有自己的風格會更好唷~
貓貓的配點慣例 我會盡量不讓裝備卡死自己的配點 這樣靈活性比較高.
不懂意思? 意思就是說舉例設定好要有惡耳str才有110 可是這樣就沒辦法換面具因為換了9點變成廢點
這是不管對什麼職業都應該考慮的. 也要考慮自己需求什麼吧.
像如果配點力量戒指插螳螂, 那這樣就會把夾子卡死. 所以建議盡量不讓裝備卡死

所有配點已轉生的神工匠為標準, job70為主:

類型1
標準的敏鐵 : (主要以練功賺錢好玩為主, 不考慮跑pvp gvg的人)
Str : 92 + 6(job加成) + 4(大聲吶喊) + 8(雙洞力戒) = 110
Agi : 93 + 7 沒+天的話 攻速182, 有+天的話 攻速184 (單手斧來說)
Vit : 14 + 6 穿蟲俑不是大嘴鳥唷 別用錯
Int : 1 + 6
Dex : 48 + 12
Luk : 1+ 8
Hp: 9001 / Sp: 543 (蟲俑+黑狐)
Flee: 199+1 / Hit: 159

類型2
力體型 : (以pvp為主 gvg算ok)
Str : 99 + 6(job加成) + 1(惡耳) + 4(大聲吶喊) = 110
Agi : 61 + 7 沒+天的話 攻速178, 有+天的話 攻速180 (單手斧)
Vit : 56 + 6
Dex : 48 + 12
Luk : 2 + 8 (多的殘點補1luk 讓他10的倍數增加1的完全迴避)
Hp: 12122 / Sp: 543 (大鳥+黑狐)
Flee: 168+2 / Hit: 159

類型3
體鐵 : (目標GVG)
Str : 99 + 6(job加成) + 1(惡耳) + 4(大聲吶喊) = 110
Agi: 50 + 7 沒+天的話 攻速176, 有+天的話 攻速178 (單手斧)
Vit: 74 + 6
Dex: 38 + 12
Luk : 1 + 8
Hp: 13469 / Sp: 543 (大鳥+黑狐)
Flee: 156+1 / Hit: 149

類型4
平均鐵 : (平均能力不錯, 適用pvp, gvg亦可)
Str: 90 + 6(job加成) + 4(大聲吶喊)
Agi: 78 + 7 沒+天的話 攻速179, 有+天的話 攻速181 (鈍器)
Int: 4 + 6
Dex: 43 + 12
Luk: 2 + 8 (多的殘點補1luk 讓他10的倍數增加1的完全迴避)
Hp: 11973 / Sp: 558
Flee: 184+2 / Hit: 154

如果眼尖的會發現吧 如果要去pvp,gvg的話我都沒配洞力戒,
這樣只是讓自由度提高, 可以不用因為裝備點數問題而卡的死死的. 而且黑狐agi1點我也都沒算再攻速.
另外類型4的配點眼尖的會發現攻速是以鈍器下去算的. 原因str120的話(含天賜)3殘1礦比較痛
但是以str110來說3殘鏈垂比較痛. 所以算攻速的時候不一樣.

其實我自己有想過一種逆天型的鐵匠吧. 算是只是在工程用的吧~
因為現在其實要用金錢殺人真的不容易, 不知道鐵匠們有沒有發現 因為延遲所以真的打折扣,
如果有盜賊可以專門脫衣服的話, 其實鐵匠也可以專門以在城戰破壞武器和衣服.
把配點分享給大家吧. 不過實際測試要等有人去練囉 呵呵^^" 不過可行性很高~
Str: 25 + 6
Agi: 99 + 7
Vit: 99 + 6
Int: 1 + 6
Dex: 1 + 12
Luk: 1 + 8
Hp: 15340 / Sp: 543
Flee: 215+1 / Hit: 122
以鐵匠高補給能力, 血多能稱, 再加上必重攻擊, 以空手放野蠻兇砍,
目的已打壞對方的裝備和武器, 高迴避高血量讓他在GVG能稱能閃.
不點dex 因為鐵匠有弊重, 現在不求攻擊只求破壞,
呵呵 逆天型辣 想想而已 應該沒人去花進階二轉神工匠去練這種型的吧 ccc
希望這篇對大家會有幫助, 有問題或者意見都可以提出來討論囉~ cc

先轉貼給大家參考~
回復 支持 反對

Originally posted by chriskschung at 2006-6-10 10:08:
有冇人可以教我hunter用咩裝備
(係ad型) thx

平果頭
u波e
4人型坎弓
雙傑手
u劍披
u波e
望遠鏡
回復 支持 反對