樂古Nakuz

標題: 一開SD電腦就自動重新開機 [打印本頁]

作者: my92149    時間: 18-5-2013 19:10
標題: 一開SD電腦就自動重新開機

唔知係我電腦定SD個檔愈來愈勁嘅關係五月頭問題開始出現...之前四月頭-中都仲ok無事
四月尾左右停on左1-2個星期
之後開始就有問題
禁"開始遊戲"...因為full screen...所以一定會黑晒一陣...有"gundam online"個視窗
但跟住就會重新啟動部電腦
用v1159果陣有時重新開番部機果陣...開sd...禁"開始遊戲"...會彈個"更新文件錯誤" (p.s. 姐係更新果陣咁,要由1開始load到2xx(package)...但我個情況係一定fail...因為"更新文件錯誤")(有時又無事...可以開始到遊戲...但就又會重新開機)
咁就重裝v1159...ok了...重裝後on到一次...我突登彈game試下再on(因為我無可能一直長on...之後再on又重新開機咁姐係無變...我一定要測試下嫁)
算了...以為舊得制...del左v1159
download v1169裝黎試下...都係咁

希望大家睇得明...問題就係咁...
有冇人可以解答下/幫下手?
作者: ctb12541    時間: 18-5-2013 20:24
我睇得明~
其實係我試過…結果係部電腦問題
作者: hk火仔    時間: 18-5-2013 20:27
有冇部腦硬件配置睇下
作者: dragoonkwok    時間: 18-5-2013 20:58
唔知係我電腦定SD個檔愈來愈勁嘅關係五月頭問題開始出現...之前四月頭-中都仲ok無事
四月尾左右停on左1-2個 ...
my92149 發表於 18-5-2013 19:10

多數是過熱問題, 因為底版CMOS有高溫保護, CPU一過熱就會重開

解決方法:

1) 開機時按 DEL 或 F2, 進入 CMOS 設定, 找出CPU溫度保護, 設定為50度C

2) 吸塵, 首先要安全, 因為有少少電流或靜電都可能電子零件, 所以先要拔晒所有電線, 再打開機蓋, 用毛掃掃的同時用吸塵機吸走所有灰塵, 主要清掃目標為: 將CPU散熱片及風扇、display咭底版和散熱片及風扇、RAM的散熱片、火牛的風扇、HDD上的灰塵、底版上的灰塵

3) 以上兩項做完後, 正常機溫應不會高於46度C, 如果似然出現 "黑畫面" 或 "經常出現花畫面" 的話, "多數" 可能是 display card 打柴了, 依底版說明書的插槽規格更換一張新便可, 現時市面上多數是 PCI-E 2.1 的 display card, 可以用於 PCI-E 1.01a及以後插槽規格, 不清楚的話最好找底版說明書看看, 如果不玩太多效果或本身CPU夠勁平時玩唔太LAG的話, HK$300~400左右已經做, 當然...越貴越好......

以下底版中間黑色插槽位, 右邊有個白色LOCK的就是 PCI-E 插槽規格, 此底版是 舊標準 PCI-E 1.01a, 插 新標準的 PCI-E 2.1 display都行到, 不過用唔盡張diaplay啫

作者: OhMyG    時間: 18-5-2013 21:34
應該系電腦問題
從來未試過
搵人check check 好
作者: my92149    時間: 18-5-2013 21:36
多數是過熱問題, 因為底版CMOS有高溫保護, CPU一過熱就會重開

解決方法:

1) 開機時按 DEL 或 F2, 進入 ...
dragoonkwok 發表於 18-5-2013 20:58

really thanks for your 熱心幫助...我唔記得講...我果部notebook來的
過熱嘅話我都唔知係咪主因...因為真係一用開就無咩留意...
但睇完你個cm摸一摸其實又唔係超熱...
點解咁講
前排2,3,4月都試過"通宵單刀"...會開通宵...果陣瞓醒摸摸就堅係好興...但問題都未出現
係最近就發生咁嘅情況
作者: adrwon    時間: 18-5-2013 21:43
really thanks for your 熱心幫助我唔記得講...我果部notebook來的
過熱嘅話我都唔知係咪主因...因為 ...
my92149 發表於 18-5-2013 21:36

咁整番未!?
作者: my92149    時間: 18-5-2013 21:44
有冇部腦硬件配置睇下
hk火仔 發表於 18-5-2013 20:27

(是NOTEBOOK來的)
win7Gateway EC38
(分級:4.1 (咩WINDOWS體驗指數))
Genuine Intel(R) CPU   
U7300 @1.30GHz 1.30GHz

RAM:2.00GB

64BIT

夠唔夠?唔夠我再搵比你...
以我嘅知識...搵得禁多
作者: my92149    時間: 18-5-2013 21:49
咁整番未!?
adrwon 發表於 18-5-2013 21:43

岩岩今日5點就重新開過機二次...我唔係好想/廢事 再試
因為幾何肯定情況相信會一樣

但有一點想講...今日係試過ON到SD 2次
我以為真係SD個檔問題(因為尋日重裝左v1169 on到一次之後無再on)
今日晏就由3點on過...彈左...再on...又無事...之後彈game...再on...重新開機 問題出現喇
重開後我再試過一次on sd...都係重新開機...之後就上黎開post問
作者: my92149    時間: 18-5-2013 21:51
我睇得明~
其實係我試過…結果係部電腦問題
ctb12541 發表於 18-5-2013 20:24

係呀...咁問題係咩原因?
作者: SecRetivE◆言    時間: 18-5-2013 22:08
Me腦廢,一樣會咁,每次重完機開SD版本都唔岩所以早放定一個安裝檔係自己file到。
作者: Sasori~    時間: 18-5-2013 22:22
之前我都試過,刪左個AVG防毒就冇事..
作者: my92149    時間: 18-5-2013 22:31
之前我都試過,刪左個AVG防毒就冇事..
Sasori~ 發表於 18-5-2013 22:22

我真係用AVG做防毒喎...但我諗應該5係主因...因為AVG我裝左好耐...
而依個問題係近2星期左右發生...得好密
講起又記得...以前都試過...不過間唔中2,3次...重裝SD就無事
作者: adrwon    時間: 18-5-2013 23:20
我真係用AVG做防毒喎...但我諗應該5係主因...因為AVG我裝左好耐...
而依個問題係近2星期左右發生...得 ...
my92149 發表於 18-5-2013 22:31

用norton啦
作者: my92149    時間: 18-5-2013 23:27
用norton啦
adrwon 發表於 18-5-2013 23:20

我都覺得個AVG真係廢到一個點...個名叫AVG 2012...禁落去開左佢...有個視窗...之後係一個BUTTON都無得禁...全自動...得閒佢就AUTO SCAN
想CHECK下DETAIL野都無得比我禁...

SOSAD地...我裝AVG之前...部NOTEBOOK有個60日免費版本NORTON...而家過左期要$ UPDATE
作者: BARATHUM    時間: 19-5-2013 01:39
pc got virus
作者: dragoonkwok    時間: 19-5-2013 03:02
really thanks for your 熱心幫助...我唔記得講...我果部notebook來的
過熱嘅話我都唔知係咪主因...因 ...
my92149 發表於 18-5-2013 21:36

你是用notebook個mon打機? 最好拉線出大mon玩啦, 會冇咁熱

如果你部notebook只是用來玩就無所謂, 如果主要用來讀書或做野就唔好用來打機啦, 因為用notebook打機, 因為notebook本身散熱設計並不理想, 不適合長期高效能運行地使用, 打機是好傷機的, 而且張display的效果相信亦不會太好, 仲好易會過勞燒機

notebook都要吸塵, 如果過左保養期, 自已又熟電腦的話, 可以自己拆開個底蓋掃和吸下塵, 如果未過保養就快d打去問下check機掃塵使唔使錢, 如果是發現個display燒燒地, 在保養期早發現就可能只需要換下零件, 或可能唔使錢

溫馨提示:拿去保養前記得backup重要資料, 及記得要刪除有關好私人好私人的檔案.....例如................................................銀行密碼
作者: adrwon    時間: 19-5-2013 11:24
我都覺得個AVG真係廢到一個點...個名叫AVG 2012...禁落去開左佢...有個視窗...之後係一個BUTTON都無得 ...
my92149 發表於 18-5-2013 23:27

免費好得幾多lol, 網上有norton破解,但係正版永遠安心D...寧願比小小錢搞好部腦,好過多多錢換過部腦~ 我講既
作者: dragoonkwok    時間: 19-5-2013 11:58

AVG / 360 等防毒/防火/瀏灠 的確是主因之一, 玩sd就真係要咩都唔好裝, 瀏灠器預設要用Google Chrome
http://www.nakuz.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&ptid=4432068&pid=34813699
作者: AdolfHitler032    時間: 19-5-2013 12:06
notebook 打機= =? 唔怪得知啦,d notebook其實好多只係for 工作用
作者: Sasori~    時間: 19-5-2013 14:03

有可能AVG自動更新添加果d野同SD有衝突or可能係sd改版更新添加果d野同avg有衝突

我都用左AVG 5年幾= =,一直以離玩sd都冇hang,但對上幾個月無啦啦hang,之後刪左avg冇事
作者: dragoonkwok    時間: 19-5-2013 15:26
有可能AVG自動更新添加果d野同SD有衝突or可能係sd改版更新添加果d野同avg有衝突

我都用左AVG 5年幾= =,一 ...
Sasori~ 發表於 19-5-2013 14:03

其實可以先用msconfig試下關左先, 睇下關唔關事, 不過如果平時用pc唔喺好濫 , 玩game唔用防毒/防火好過用, 因為資料點都會經多樣程式一定會慢d

作者: kennylam25    時間: 19-5-2013 16:04
睇完樓主部Notebook 個spec,  覺得呢部機玩SD 有d 吃力  (我部低壓i5+645M+8GB ram 打機都覺得疾,可惜係win8 試唔到SD)

btw 樓主呢排有冇做過Windows 更新 同埋 顯卡驅動更新 ,check下係唔係最新版本  
有時呢d野可能係d 更新嘅bug 來(之前個排我部腦就係俾win7唔知邊個更新搞到成日藍屏,搞到我以為我可以換新電腦呢排更新完又冇事)

跟住再來就係試下用d 硬件監測軟件睇下cpu 個即時溫度 (睇下係唔係dragoonkwok大 第一個回覆所講嘅問題)
作者: ctb12541    時間: 19-5-2013 18:22
回復 10# my92149
我部嘢desktop泥,火牛老化搞到狂重開(好似話電壓唔夠?)
作者: my92149    時間: 19-5-2013 18:56
睇完樓主部Notebook 個spec,  覺得呢部機玩SD 有d 吃力  (我部低壓i5+645M+8GB ram 打機都覺得疾,可惜係win ...
kennylam25 發表於 19-5-2013 16:04

你是用notebook個mon打機? 最好拉線出大mon玩啦, 會冇咁熱

如果你部notebook只是用來玩就無所謂, 如果 ...
dragoonkwok 發表於 19-5-2013 03:02

問題可能真係散熱果到有問題...
而家岩岩開部野...個底涼浸浸...重點:ON到SD...

DISPLAY燒嘅話我都知好大鑊(NOTEBOOK好似無得換DISPLAY?)所以都小左用佢黎打SD

(P.S. 有咩好推介?部野買果陣都想+大支RAM...條友又話夠嫁喇...仲要用WIFI CONNECT...
所以打咩戰果陣都一定比其他人DELAY 1秒先可以郁到...仲要SD而家果D新加嘅咩特效...如果開鬼埋唔關晒佢...部野玩耐啲真係爆炸都似)
作者: kennylam25    時間: 19-5-2013 19:11

DISPLAY燒嘅話我都知 ...
my92149 發表於 19-5-2013 18:56

大部分中低階Notebook display係 onboard (焊係底板度,冇得換)就算有得換 都唔知去邊買張Notebook display返來散熱方面 我都淨係諗到 開冷氣+風扇吹住佢- -
作者: c30033124    時間: 19-5-2013 19:12
回復 25# my92149

你近排有冇裝過D咩
作者: my92149    時間: 19-5-2013 19:16
回復  my92149

你近排有冇裝過D咩
c30033124 發表於 19-5-2013 19:12

都無乜...只係del左SD嘅v1159...重新裝過 v1169
作者: 96411322    時間: 20-5-2013 11:40
根本係樓主本身電腦問題
隻GAME最低要求CPU1.7
我部notbook cpu 1.8
隻GAME幾次更新後都開始玩吾到啦
更何況樓主昰cpu1.3
作者: my92149    時間: 20-5-2013 20:05
根本係樓主本身電腦問題
隻GAME最低要求CPU1.7
我部notbook cpu 1.8
隻GAME幾次更新後都開始玩吾到啦
更何 ...
96411322 發表於 20-5-2013 11:40

你"玩唔到"個意思可能同我個情況 存在討論嘅空間
作者: dragoonkwok    時間: 20-5-2013 21:46

DISPLAY燒嘅話我都知 ...
my92149 發表於 19-5-2013 18:56

WIFI 只有 54Mbit/s 2.4GHz, 但最普通的 Cat-5 都已經有 100Mbit/s 100MHz, 打機都是用傳統線好

Notebook CPU、RAM、散熱、功率都因為機身設計上有所限制

打機都喺買部大牌子大底板好, 粒chipset都多功能d, 有 USB3.0 Gigabit
真係做乜都方便d快d, 第日想upgrade都易d, 就算唔upgrade都可以捱多幾年冇咁易壞

CPU買回大路正牌啦, 唔好買d文書版/簡化平價版cpu, 唔夠做下下lag左定晒格仲激氣啦

RAM坐底4G以上, 越多越好啦, 不過話說個價近排好似又升左......最好買散熱片比較好的果幾個大版子, 留意RAM的速度.....唔好貪平

DISPLAY是一分錢一分貨, $800以上已經算幾好,

HDD要一些老牌子的高速版, 唔好慢速, 有錢可以買SSD做開機碟裝OS會快好多不過就太貴啦,

另外火牛要夠力, 座底450W

再加埋套打機專用機械鍵盤, 及高DPI MOUSE......散熱良好的CPU風扇和金屬機箱......坐底1皮野落樓已經算幾正
作者: 文仔樂園    時間: 20-5-2013 22:55
頂你 刪鬼左個avg未啊 見甘多個post完 如果你未試過刪avg 唔好想其他野啦= =一樣一樣試下先好無

如果刪左個avg玩到你米裝第2個防毒 小紅傘 德國免費防毒 有中文版 自己穩穩

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://vacancies.dn.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2