樂古Nakuz

標題: 次元空間..解答.... [打印本頁]

作者: yyck532    時間: 30-10-2008 21:40
標題: 次元空間..解答....
最多係有另外6個次元空間...不過未破解到....(事實!!!)(即是4次元的另外6個次元空間)
現時最多好似係解到4次元(空間)....係由愛因雞蛋解...
據說愛因雞蛋...死前...講左一輪野(唔似遺言)
好似係講緊另外6次元(空間)...但係個護士就唔知佢講咩.....(所以4次原不算什麼)
(好似係...如果不是..求各位大大給答案)
一次元代表直線的世界,二次元可以笑y標表示,而三次元則是再加上一個Z軸的空間.
如果在空間中再加上一個時間軸的話,原來的三次元空間就變成四次元空間了!
(所以4次空間是存在的!!)

如果還有什麼問題...我會盡力找書...幫各位大大解答[[bao_40]]

總是沒人回...下次不貼了

作者: HaRo~~    時間: 31-10-2008 19:46
如果證實到4次元空間有咩用= =?
我地3次元都冇可能睇到4次元空間o架啦 , 根本對社會冇貢獻 研究來都冇用= =
仲有= = [ 如果在空間中再加上一個時間軸的話,原來的三次元空間就變成四次元空間了! ]
呢句野係咪真都冇人知 , 因為冇人可以見到4次元空間
所以呢句野應該係人地推測 , 如果你話咩咩咩出名既人話既話 , 我只可以講 聖人都會有錯的 = =
可能佢講既野根本係錯既= =
所以我覺得你話 (所以4次空間是存在的!!) 呢句野根本冇根據 = =

以上有咩錯唔好XYZ我= =

作者: kakashiyau    時間: 5-11-2008 06:41
除非我地係睇倒7次元 空間..既人
作者: 咒術師    時間: 6-11-2008 03:13
三次元的我們是證實不了 四次元或以後的存在
等同於二次元也證實不了三次元的存在
作者: no1yugioh    時間: 12-11-2008 10:54
科學家近年的推論是,可見物質僅佔宇宙質量的4%,令宇宙不會崩散的原因,是存在大量看不見的暗黑物質。弦理論則是指物質的最基本構成其實並非粒子,而是一條條的弦,弦的震動模式決定了粒子性質,有科學家相信,弦理論意味宇宙並非只有4維(3維空間加時間),而是有9至11維,弦理論將可統一所有物理學理論。
作者: 噹噹喵    時間: 15-11-2008 00:01
在數學上,維度無限也可以的,只要給出定義就可以
其實我們身存的空間也不一定是三維,最多只可以是不是一,二維(因為人類會生存不到)
作者: qop    時間: 15-11-2008 17:20
樓主勁
愛因雞蛋
笑死我^o^
作者: 迅雷先鋒    時間: 16-11-2008 00:10
如果可以使用到第四度空間,咁我地係咪可以造到法寶袋、隨意門一類藤子不二雄筆下一大堆無可能造到既道理出黎呢?

我地有冇可能將第3度空間既野放入第4度空間呢?仍然係未知之數。可以既話我地就可以解決到好多現時要處理既問題,例如過量垃圾
作者: 冰月~    時間: 11-12-2008 05:23
無記錯睇過一本書係講科學家一直認為地球係有分2個,但係唔知某d原來我地係無可能見到地球b,但係地球b既就可以見到我地地球a''
而地球b既生物都係比人類既科技更加先進發達''
作者: >潑潑<    時間: 16-12-2008 21:09
唔知我對3次元同4次元空間的定義有冇錯

3次元空間,即3維空間,是立體世界,有xyz軸,是現實的世界
但在3維空間只有時間的流動 , 但無法接觸到時間

4次元空間是時間的空間 , 即係時間存在此的空間
該空間是據有3維空間的結構 , 當中存在著過去,現在,未來

我沒讀物理的 , 錯的話指證錯處好了 , 不要亂插>"<[[onion_68]]
作者: -終場ソ使者-    時間: 17-12-2008 21:40
我都有聽4次元係加一條time-axis
所以4次元有可能係將來人類既世界(能夠掌握時間既次元)
有可能到左有時光機既存在
根據呢個logic,4次元既單位就會係cm[sup]3[/sup]t   (可能)
就唔會係cm[sup]4[/sup]
ps:cm係假設
作者: Crossbone-X1    時間: 18-12-2008 00:12
好好笑- -
我地而家係3次元空間,4次元時空囉
4次元空間絕對唔係加一條time axis
而係加一條同i,j,k 3支vector是但一條都成90度ge axis
畫一定畫唔到出黎
你可以想像下ge

btw,我想問下 如果係加一條t-axis 你點解釋有2個時間存在呢

作者: NickHung    時間: 26-12-2008 00:12
原帖由 HaRo~~ 於 31-10-2008 19:46 發表
如果證實到4次元空間有咩用= =?
我地3次元都冇可能睇到4次元空間o架啦 , 根本對社會冇貢獻 研究來都冇用= =
仲有= = [ 如果在空間中再加上一個時間軸的話,原來的三次元空間就變成四次元空間了! ]
呢句野係咪真都冇 ...

你咪就係好似以前果d話上月球冇可能ge人咁lor~
以前夠話冇可能上月球la~e家咪又係得
以前夠話人冇可能飛la~e家咪又係得(飛機)
e家正確唔到唔代表冇,e家冇用,唔代表日後冇用
社會冇貢獻?????研究來都冇用????
研究成功之後就係一種技術,自然可以應用係唔同ge地方
咁都叫冇貢獻?
我真係比你吹到啤一聲
作者: Crossbone-X1    時間: 1-1-2009 01:57
o係度係唔可以亂舉例架樓上- -
因為以謎解謎/以謎否定一件事不合邏輯
至少
冇人證實到而家真係有人上過月球
作者: 格式武力    時間: 8-1-2009 12:02
曾經看過一本名為
"被隱藏的空間"

是解釋了時光及宇宙其他因素的可能性

有一種名為"異次空間"

即是我們的星球是與另一個時間的星球

同時連系著

當中的複雜程度.令我消化不能....
作者: klaibabiii    時間: 28-9-2009 17:25
愛因雞蛋;?-v-
作者: danny108735    時間: 11-10-2009 11:49

一次元空間 係 點
二次元空間 係 點 線
三次元空間 係 立體 = 點+線+橫面
四次元空間 係 立體+時間
作者: 绫恒清    時間: 18-10-2009 20:56
作者: exkain    時間: 13-12-2009 00:12

12樓說了…
空間 + 時間 = 時空 lo…
三維加時間一世也不會變成4維"空間"…
至於我感覺上…世界應該存在更多維的空間…
可惜我們還沒進化到能從3維中去理解多維的世界

還有~聽說時間軸是扭曲的不是直線~~~~
作者: Kwanwingchun    時間: 26-12-2009 12:24
愈唸愈煩,
唔知咩尼,
不過都唔好理咁多,
好好生活係我地既空間之中~
作者: 格式武力    時間: 26-12-2009 17:44
據說

世界是多維空間

只不過我們的精神未曾去到接觸那種"次元"空間

有時候.我們會發夢.

發夢是不定時的"深度意識".在夢中的世界.就是最好的証明

你看到一些從不存在地球的事.以及完全未知那麼什麼回事

我們保留著"三維空間"的精神領域

說簡單一點

我們接觸到一些實體的物質
而另一種維度領域是不在"實與虛"之間的物質

如你有聽說過"反物質"

就是那種問題

宇宙大爆炸時產生極高破壞力的"能量波"
散播在全宇宙不同各落

那種能量就是構成什麼叫"根源"其中之一的影響

有一個研究空間的學者曾經說過
"如果我們可以穿過時間的裂縫.那我們已經是一種新的生命"

即是意味著

死亡就是去另一個領域的其中一條路
作者: ckyanson    時間: 22-6-2010 20:26

4維就係時間居住既空間
3維就係我地既空間
1,2維係點 有冇野在1,2維

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://vacancies.dn.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2