樂古Nakuz

標題: 有關供給同需求 [打印本頁]

作者: wg7or41368    時間: 10-5-2008 18:00
標題: 有關供給同需求
晝图時.我點知佢郁邊條線丫??

作者: Minglun    時間: 10-5-2008 21:59
個個情況都唔同架啵- -
eg:
假設只有巴士同埋地鐵兩種交通工具去到九龍
但係巴士無啦啦比人消取左,冇得搭
咁地鐵既需求咪增加囉,條需求曲線就會向右移
作者: hallosiuming    時間: 10-5-2008 22:40
根據題目要求
題目在暗示因某些原因使到demand or supply 會移動
作者: wg7or41368    時間: 10-5-2008 23:11
原帖由 Minglun 於 10-5-2008 21:59 發表
個個情況都唔同架啵- -
eg:
假設只有巴士同埋地鐵兩種交通工具去到九龍
但係巴士無啦啦比人消取左,冇得搭
咁地鐵既需求咪增加囉,條需求曲線就會向右移

咁如果呢題點

政府計劃發展高科技工業.並考慮輸入國外專才.試以一供需圖解釋對下列市場的影響:

正體高科技工業的勞力市場

呢題郁邊條線呢??

作者: piyopiyo    時間: 11-5-2008 08:36
Don't ask ...Do it in ur head...

after CE,all econ in my head have been dumped [[tk_43]]  can't help u ,lol

but i think it's related to the demand[[tk_36]]
作者: wg7or41368    時間: 11-5-2008 19:54
原帖由 piyopiyo 於 11-5-2008 08:36 發表
Don't ask ...Do it in ur head...

after CE,all econ in my head have been dumped [[tk_43]]  can't help u ,lol

but i think it's related to the demand[[tk_36]]

姐係點.咁當答左我?

你唔識就咪回喇.係到呃post!!

最憎你最尾果句.有乜q關係姐.你都有問題...

作者: 好艾力度    時間: 11-5-2008 20:13
標題: 回復 6# 的帖子
大佬你誤解咗piyopiyo大版既意思啦...

but i think it's related to the demand
呢句話你問嗰條問題應該同demand(需求)有關,
相信佢既意思係要移需求曲線掛...

唔好咁激氣...[[mg_1_46]]
作者: piyopiyo    時間: 11-5-2008 21:50
原帖由 wg7or41368 於 11-5-2008 19:54 發表

姐係點.咁當答左我?

你唔識就咪回喇.係到呃post!!

最憎你最尾果句.有乜q關係姐.你都有問題...

我最尾已經給了你答案
你不明白我講咩就算[[tk_24]]

還是你認為郁demand curve是錯?[[tk_14]]

作者: [H]csyuenl    時間: 11-5-2008 23:29
piyopiyo
原諒下果d唔係個個都識睇英文o既人
香港人o既英語水平一路下降緊
下次打中文啦
減少出現誤會o既機會

條問題只係問郁邊條線
已經答左郁demand條線啦
仲想點姐
但係如果wg7or41368唔知果幾句英文實際上係講乜
咁就真係要怪piyopiyo點解要打英文
wg7or41368
請你原諒同寬恕piyopiyo點解佢唔打中文字
我會訓示一下piyopiyo要體諒人地o既短處
因應人地o既程度而作出適當o既回應
作者: piyopiyo    時間: 12-5-2008 07:55
原帖由 [H]csyuenl 於 11-5-2008 23:29 發表
piyopiyo
原諒下果d唔係個個都識睇英文o既人
香港人o既英語水平一路下降緊
下次打中文啦
減少出現誤會o既機會

條問題只係問郁邊條線
已經答左郁demand條線啦
仲想點姐
但係如果wg7or41368唔知果幾句英文實 ...

今次又多得大師指點小弟做人處事ge道理[[tk_36]]
作者: Minglun    時間: 12-5-2008 19:21
原帖由 wg7or41368 於 10-5-2008 23:11 發表

咁如果呢題點

政府計劃發展高科技工業.並考慮輸入國外專才.試以一供需圖解釋對下列市場的影響:

正體高科技工業的勞力市場

呢題郁邊條線呢??

我覺得係兩條都郁晒
1.政府發展高科技工業,令呢方面既人既需求增加
2.輸入國外專才,亦會令供給增加
作者: piyopiyo    時間: 12-5-2008 20:30
原帖由 Minglun 於 12-5-2008 19:21 發表

我覺得係兩條都郁晒
1.政府發展高科技工業,令呢方面既人既需求增加
2.輸入國外專才,亦會令供給增加

但係考慮輸入唔同輸入左wor ...同埋咩叫  "正體"高科技勞力 ...正體咩意思[[onion_46]] 如果佢唔係問  "本地"的勞力市場咁supply應該唔會有變gor wor[[onion_41]]
不過AL 人都咁講我都無謂 爭拗...
看來我讀了2年 econ真係同無讀過無分別 [[onion_44]]
作者: 好艾力度    時間: 12-5-2008 20:38
有理由相信正體解作整體[[onion_67]]

1.政府發展高科技工業 <-----需求增加
2.輸入國外專才          <-----令供給增加

2. 係因為你輸入國外専才既人才是用來幫手發展高科技工業, 並唔會增加需求.
但係因為輸入國外専才, 人才數量上升, 自然供給增加.
所以供給和需求同時增加, 價格變動是未知, 而交易數量就會上升.
作者: piyopiyo    時間: 12-5-2008 21:36
其實我都係想知點解佢只係  考慮輸入  丁丁  都會增加supply[[tk_35]]

作者: Minglun    時間: 12-5-2008 21:56
原帖由 piyopiyo 於 12-5-2008 20:30 發表

但係考慮輸入唔同輸入左wor ...同埋咩叫  "正體"高科技勞力 ...正體咩意思[[onion_46]] 如果佢唔係問  "本地"的勞力市場咁supply應該唔會有變gor wor[[onion_41]]
不過AL 人都咁講我都無謂 爭拗...
看來我讀了2 ...

我AL冇修econ的囧
ce果兩年econ,我既情況同你一樣......
為左汁幾分,求其背d野就算-.-
作者: piyopiyo    時間: 12-5-2008 22:04
原帖由 Minglun 於 12-5-2008 21:56 發表

我AL冇修econ的囧
ce果兩年econ,我既情況同你一樣......
為左汁幾分,求其背d野就算-.-

咁你可否解釋一下   "考慮"   輸入 都 增加 supply呢個現象[[tk_30]]
作者: 好艾力度    時間: 12-5-2008 22:28
考慮輸入人材, 實有d國外丁丁會來架波
作者: Minglun    時間: 12-5-2008 23:48
原帖由 piyopiyo 於 12-5-2008 22:04 發表

咁你可否解釋一下   "考慮"   輸入 都 增加 supply呢個現象[[tk_30]]

咁講既話,咁政府"計劃"發展,都算係未發展啦
咁呢題咪冇野做-.-
作者: piyopiyo    時間: 13-5-2008 06:39
原帖由 Minglun 於 12-5-2008 23:48 發表

咁講既話,咁政府"計劃"發展,都算係未發展啦
咁呢題咪冇野做-.-

由於佢計劃發展,佢就會需要d 丁丁,因此demand上升[[tk_27]]
還是叫puppet過來幫忙吧[[tk_31]]

作者: [H]bunbunbunbun    時間: 13-5-2008 17:07
post番成個問題先=,=
#1比人del左
作者: Puppet    時間: 13-5-2008 21:56
我諗supply都有影響
但其實我已經唔係好記得呢d野
作者: hallosiuming    時間: 14-5-2008 22:57
increase in both supply and demand
&quot;考慮&quot;可以不用理會

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://vacancies.dn.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2