打印 上一主題 下一主題
收起左側

不列癲 v 馬雅 後帝死鬥 如何破羽弓+鷹勇

如果馬雅用毛弓+鷹勇士
我建議不列顛用長弓+騎打
雖然少左血統,但不可能話,某文明因為某隻兵少左攻防,而唔用
就好似維京的重裝長槍兵咁,係唔係因為佢係重裝長槍兵,所以就唔用佢黎頂騎呢?

如果馬雅加埋戟兵落去,你先至出劍兵

長遠經濟,我唔覺得馬雅會贏
長遠來說,金係好重要
不列顛劍兵同輕騎用金量比鷹勇士少,就算長弓兵都一樣用金量比毛弓兵少
長遠經濟,不列顛餘下金量會比馬雅多,除非馬雅用佢既動機性搶哂d重要金礦位置
所以,如有必要,你可能要出騎兵抵擋一陣,始終不列顛耗金量少,我以前玩死鬥不列顛,唔出騎兵,谷爆哂200人口,都仲有5千幾金餘。如果馬雅真係攻勢太勁,我覺得出少少騎兵頂唔會好大問題,始終死鬥一開始攻勢一定係最強,唔想被滅或者被霸佔死盤,盡出精兵係有必要

不列顛,前期我suggest用 長弓,騎兵,劍兵,衝撞車,投石,巨投
中期我suggest用長弓,矛兵,劍兵,輕騎,戟兵,衝撞車,投石,巨投
後期我suggest用矛兵,輕騎,戟兵,巨投
但我suggest重最要係因情況而定
回復 支持 反對

樓主講緊後帝死鬥
點解有人會講緊黑暗綠亞
回復 支持 反對

另外我覺得劍勇矛海有得打,但有無replay 睇?
HiuHugh 發表於 24-4-2012 22:40

一半半啦
第1,矛兵始終要打死鷹勇士,先至有得打弓
馬雅毛弓打死你劍兵,真係話都冇咁易
同埋劍兵唔係勁過鷹勇士好多咋
第2,馬雅有重型弩炮,你呢個陣打唔打到弩炮先?
第3,動機性唔掂

其實你唔好睇到不列顛弓兵咁屎先得
不列顛弓兵有個好處,就係人地未行到黎個陣,你已經可以打人
你可能話,馬雅毛弓可以埋身肉博,但問題係,馬雅毛弓有冇咁易走到上前先?
走上前有好多阻礙,包括建築物,盾兵,中投

不列顛可以用強弩頂替長弓兵??
但馬雅強弩,可唔可以頂替羽毛弓??
用箭場起兵,同用城堡起兵,用箭場方便好多

要起好多弓兵
有樣野係死敵,就係哂金
鷹勇士同羽毛弓都係哂金,哂哂下金,自然就唔夠金起兵
不列顛長弓+劍兵用金始終比較少

如果你識用中投擋,建築物擋,同不停補給盾兵
我覺得唔需要擔心長弓兵被毛弓兵打
反而擔心一下,會唔會比人搞亂經濟仲好
回復 支持 反對