樂古Nakuz

標題: 幻想機體,起始30高達(Beta ver0.5) [打印本頁]

作者: abc131w    時間: 19-8-2012 14:22
標題: 幻想機體,起始30高達(Beta ver0.5)

嗯,經過上次FA-UC一役後,覺得比人抨擊係學到野,於是我再搜集資料,出第二次既幻想機設,有人可能覺得我係煩膠,冇所謂,我起碼敢做,話我煩膠既你呢?好啦廢話唔多講,今日既主題係(用膠造既高達)起始30高達

機體名稱:起始30高達英文:Beginning 30 Gundam
型號:GPB-X80-30F
出處:模型戰士 GUNPLA BUILDERS BEGINNING G
簡介:本機係起始高達為左參加高達模型錦標賽而改良既型態,配有IFS(I-Field control System,I力場控制裝置)使機體的攻擊力和防禦力得到提升(高達史上年份出現最早的機體(西厝2010))

屬性:五剪
級別:S
機體技能:
技能1:製作精良的模型
機動力上升,防禦力上升,鎖敵範圍上升
技能2:IFS裝置
機體50%血以下敵軍光線武器攻擊力大幅減少,實彈少幅減少,自身光線武器攻擊力最大化,附近友軍(半徑4個機位)受到敵軍武器攻擊最少化(系數不變,但全部變打擊)
武裝:
IFS發動前
一武

光束軍刀六刀流(五刀倒地,雙手各持三把刀)
二武

光束步槍(右手出槍,普通射程,殘彈10發,3秒回1彈)
三武

光束火神炮(頭炮,射程係豆炮射程,殘彈5發,清彈倉後5秒回彈,每發5hit)

亂舞型必殺
IFS發動後R1
一武

I-Field衝擊
二武

光束步槍(同上)
三武

IFS控制光束軍刀(浮游劍,6粒,每粒打2下,清彈倉後15秒回彈,此為實彈武裝,不受IFS加持增加威力)
地圖炮必殺
IFS發動後R2
一武

光束步槍(IFS集束)(殘彈2發,2發全中後倒地,清彈倉後10秒回彈)
二武

光束步槍(IFS擴散)(殘彈3發,類似V2B散彈,清彈倉後13秒回彈)

必殺技與R1無分別
合成材料(根據劇中我記得出現過的機體)
起始高達(會出的話) GP03S 大魔 龜霸 渣古II
暫時做住咁多先,數值等研究後再加我知道有超過6件武裝係有少少遺反常理,但唔好唔記得當年R前R後只係有得變MA既機有,技能轉武器當時都係不可接受,六件武器都係過左成年先有咁到E+我將2樣已有既野合埋一係咪都唔得先,就係你地班食古不化既人搞到SD冇創新,之後就話佢越出越屈,系統上我覺得絕對冇問題,多武裝咪系數低D囉,50血先開始有R前R後,開技之前成部元祖咁,唔好下下見到超過六個武裝就噴,50血以下先有正常武裝讓曬都話唔公平咁我冇野好講,而且當有一個先例,後面,之前既機都會跟住改,你都想你部愛機忠實呈現所有武裝架,係咪有罪先
作者: 最後武士wd    時間: 19-8-2012 14:25
唔知點解初頭睇個動畫覺得佢同stargazer好似
作者: 199xabc    時間: 19-8-2012 14:25
又係幻想

作者: 最強的新手    時間: 19-8-2012 14:26
材料咁簡單?
作者: 最後武士wd    時間: 19-8-2012 14:27
又係幻想
199xabc 發表於 19-8-2012 14:25

[youtube]oMSfEBK86VI[/youtube]
做人如果冇無夢想, 同條咸魚有咩o野分別呀!
作者: abc131w    時間: 19-8-2012 14:28
材料咁簡單?
最強的新手 發表於 19-8-2012 14:26

因為劇中既機體一係好簡單,一升就到左03D,Hi-nu,沙煞比等級
作者: 031016    時間: 19-8-2012 14:30
等你整部永恆
作者: eddiechiang    時間: 19-8-2012 14:35
技能1:製作精良的模型<點解我睇到就好想笑ge?
作者: 199xabc    時間: 19-8-2012 14:36
回復 5# 最後武士wd

有幻想,冇實行,就係空想!
作者: abc131w    時間: 19-8-2012 14:37
技能1:製作精良的模型
eddiechiang 發表於 19-8-2012 14:35

原本我加左條線上去,點知消失曬,但佢係重要資料所以唔可以反白
作者: m16a2    時間: 19-8-2012 14:38
熊霸都未出...幾時先輪到佢~
作者: 最後武士wd    時間: 19-8-2012 14:41
回復  最後武士wd

有幻想,冇實行,就係空想!
199xabc 發表於 19-8-2012 14:36

幻想機設本身已經係sd版既傳統創作
btw近來既創作水平有所下降先至會令人反感
作者: 199xabc    時間: 19-8-2012 14:45
btw近來既創作水平有所下降先至會令人反感 ...
最後武士wd 發表於 19-8-2012 14:41

直到現在,我先明白幻想既意義,
THX!

送圖

作者: yinthomas    時間: 19-8-2012 14:59
咁架機D零件咪會比人打到散哂?
作者: 3-6-9    時間: 19-8-2012 15:05
嗯,經過上次FA-UC一役後,覺得比人抨擊係學到野,於是我再搜集資料,出第二次既幻想機設,有人可能覺得我係煩膠 ...
abc131w 發表於 19-8-2012 14:22

又到抓蟲時間~★

1.本來ifs Unit就一直全開中,改成能來回R還更好
2.ifs形成的I-Field不止能擋Beam,實彈也可以,性質上更接近Minovsky Barrier和IFBD(事實上說明書也只說那是Field,可見和真正的I-Field有分別)
3.是Beam火神炮
4.腰上的Beam劍不是ifs Unit,只是普通的Beam劍,能遠控是因為用了Field去制禦(制禦方法類似Psycho Field)
作者: 菠蘿君    時間: 19-8-2012 15:07
技1個名好得意
作者: pugpugpug9533    時間: 19-8-2012 15:24
回復 1# abc131w

IFS好似解Image Feedback System 唔係I-Field control System噃
作者: 858726711    時間: 19-8-2012 15:25
E部野打嬴HI-NU SO SAD
作者: 3-6-9    時間: 19-8-2012 15:28
回復  abc131w

IFS好似解Image Feedback System 唔係I-Field control System噃
pugpugpug9533 發表於 19-8-2012 15:24

翻錯了而已

官方表示:

作者: 3-6-9    時間: 19-8-2012 15:31
E部野打嬴HI-NU SO SAD
858726711 發表於 19-8-2012 15:25

很正常,這東西的科技比V2還先進,倒是Forever能撐這麼久才不合理
作者: 858726711    時間: 19-8-2012 15:32

太多幻想會變妄想
作者: eddiechiang    時間: 19-8-2012 16:02
回復 10# abc131w

這根本不是真真正正的高達
作者: michaeiapple    時間: 19-8-2012 16:08
很正常,這東西的科技比V2還先進,倒是Forever能撐這麼久才不合理
3-6-9 發表於 19-8-2012 15:31

大家記住起始30係動畫到都係模型
入左模擬駕駛先可以''戰鬥''
作者: 199833    時間: 19-8-2012 16:17
最好講埋殘彈幾下
係一次過回彈定係邊射邊回
有心機既講埋左邊出槍定右邊都得
作者: ivanpk2010    時間: 19-8-2012 16:22
材料好易有,仲有技能1好似好怪咁!!
作者: 858726711    時間: 19-8-2012 16:29
3-6-9 發表於 19-8-2012 15:31

不這是模形不是真正的高達
就算是真正的高達  機師技術才是重點
作者: 3-6-9    時間: 19-8-2012 16:31
大家記住起始30係動畫到都係模型
入左模擬駕駛先可以''戰鬥''
michaeiapple 發表於 19-8-2012 16:08

換算成正常科技才可以比較吧
又,在有黑歴史(世界線匯集)的背景下,完全再生一架性能一樣的正貨完全沒問題
換算成U.C.科技的話,Beginning的科技應該在「U.C.過渡到黑歴史」這段時間的中間,畢竟有完善甚至優化了的Minovsky Drive、Minovsky Barrier的技術
作者: 1Gundam1    時間: 19-8-2012 16:35

龜霸應該是那隻被收改成很可愛的背包熊仔吧~
我比較想佢出部s版既高達(眼看z都出s級)
作者: 3-6-9    時間: 19-8-2012 16:40
不這是模形不是真正的高達
就算是真正的高達  機師技術才是重點
858726711 發表於 19-8-2012 16:29

1.就算是模形,也要有「主體」來表現性能才合理,設定上有提到米粒,即可以用U.C.的世界觀來推理出它的性能,而以表現來說它絕對在V2之上,甚至接近黑歷史級了
2.當Forever的科技在0093上下,就算機師技術多強,要拉回110年以上(應該更多)科技的差距未免太難了
作者: abc131w    時間: 19-8-2012 16:55
又到抓蟲時間~★

1.本來ifs Unit就一直全開中,改成能來回R還更好
2.ifs形成的I-Field不止能擋Beam,實彈 ...
3-6-9 發表於 19-8-2012 15:05

嗯,多謝師兄指導,但呢部機既武裝太少,一係就太屈,就好似IFS加持下既巨型beam saber(以我所知基本上1樓已經講曬,如有缺漏請指出),另外如果要分R前R後,IFS個I-Field會打得爆,但IFS既強度應該唔只咁流,基於視覺效果(開盾點都好睇過比人爆盾掛)同遊戲平衡只好變成技能
同時用技能方式表達可突顯出IFS既威能,至於腰間果D我一開頭都諗緊果幾粒野同beam saber一樣樣,
但可能外型唔同但結構一樣,動畫入面又冇拎過上手,至於技能上我原本想擋埋實彈,
因為I-field密度夠既話可以擋實彈,但動畫入面好似冇擋過實彈,驚出埋實彈又會比人話太屈始終I-field基本上係擋beam而設計,唔熟高達知識既會反感,呢D都係人之常情,咁我都嘗試改下啦
作者: 鰐島亞紀人    時間: 19-8-2012 16:59
比堅尼高達
作者: 199xabc    時間: 19-8-2012 17:01
我覺得呢部野有D脫離左高達既樣貌
如果係超CUP機械人角色就正常
作者: dragon21    時間: 19-8-2012 17:02
R後3武唔係00劇場版既機先有咩
作者: pangfung1994    時間: 19-8-2012 17:05

你吾洗同佢講啦,某某個腦裝哂d龍珠野系先叫正常而不是空想啊=)
作者: 3-6-9    時間: 19-8-2012 17:13
嗯,多謝師兄指導,但呢部機既武裝太少,一係就太屈,就好似IFS加持下既巨型beam saber(以我所知基本上1 ...
abc131w 發表於 19-8-2012 16:55

這密度表示:

說明書列出的武裝:
ifs Unit(遠控)
Beam劍x12(可雙面刃)(可遠控)
Beam來幅槍
Beam火神炮
盾(Field盾)

劇出表現:
集束

散彈

大劍

脈衝

作者: sichit1987    時間: 19-8-2012 17:17
不科學的機體
作者: abc131w    時間: 19-8-2012 17:26
這密度表示:

說明書列出的武裝:
ifs Unit(遠控)
Beam劍x12(可雙面刃)(可遠控)
Beam來幅槍
Beam火神 ...
3-6-9 發表於 19-8-2012 17:13

小弟不才,脈衝其實姐係點....
睇泥又要出動比人插既變身前,變身後+R
作者: 3-6-9    時間: 19-8-2012 17:32
小弟不才,脈衝其實姐係點....
睇泥又要出動比人插既變身前,變身後+R
abc131w 發表於 19-8-2012 17:26

亂流的Beam,類似劍氣或把開着的軟水管亂揮的感覺吧?
作者: lancelia    時間: 19-8-2012 17:42
回復 33# dragon21

望向ZZ和UC中的德萊森
作者: weasel乂銘    時間: 19-8-2012 17:46
為什麼我會產生一種強國創造出來的機體?
作者: strikex105    時間: 19-8-2012 18:12
ff都有限度好冇?
一部機8個武器你痴左線?
ss都係得6個咋7.7
作者: 募傳失玄弓    時間: 19-8-2012 18:43
三武裝,唔太可能
作者: noname1133    時間: 19-8-2012 18:46
做人如果冇無夢想, 同條咸魚有咩o野分別呀!
講得好
作者: lancelia    時間: 19-8-2012 19:00
被樓主搞到我又一次睇矖成套gunpla builders,而家ver.0.5係3個形態??R前普通beginning,開技後有兩個??
作者: s041117    時間: 19-8-2012 19:02
不科學的機體
sichit1987 發表於 19-8-2012 17:17

你什麼時候產生高達都是科學的機體的錯覺
作者: sichit1987    時間: 19-8-2012 19:38
你什麼時候產生高達都是科學的機體的錯覺
s041117 發表於 19-8-2012 19:02

我錯 那這就是超越不科學了...
作者: loliki    時間: 19-8-2012 19:49
不知所謂 咁多時間FF 去練下技術好過啦
作者: brian0908    時間: 19-8-2012 22:27
你成日放埋D幻想上離 仲要係冇建設性
你想呃分?
作者: exw76    時間: 19-8-2012 23:04
你成日放埋D幻想上離 仲要係冇建設性
你想呃分?
brian0908 發表於 19-8-2012 22:27

真係睇唔過眼,幫樓主講句,想呃分會打甘大篇野?
用腦諗下先打字唔該
作者: s041117    時間: 20-8-2012 01:30
用腦諗下先打字唔該 ...
exw76 發表於 19-8-2012 23:04

我以前就係為左呃分打更大篇野OTZ
作者: jc123124    時間: 20-8-2012 09:39
回復 5# 最後武士wd

咸魚食得嫁喎...人你食得落咪食囉~XD
作者: brian0908    時間: 20-8-2012 09:55
用腦諗下先打字唔該 ...
exw76 發表於 19-8-2012 23:04

你睇下佢既發帖記錄 先同我講野喇
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4384623&highlight=
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4335434&highlight=
    "樓主"個個帖都係冇建設性
     唔該你睇清楚先話人

作者: miceho97    時間: 20-8-2012 09:58
想像就比多少少創意
作者: exw76    時間: 20-8-2012 11:07
你睇下佢既發帖記錄 先同我講野喇

"樓主"個個帖都係冇建設性
     唔該你睇清楚先話人: ...
brian0908 發表於 20-8-2012 09:55

誰說FF要有建設性
作者: pangfung1994    時間: 20-8-2012 11:51
樂古板既會員都變哂質啦
樓主其他帖都系無咩建設性既
但此帖(幻想機體系列)的確有先河
P.S想知就自己爬下文先,
希望會員們都對事不對人,而吾系對人不對事 好吾好?!
P.S 任插吾嬲,
BTW 都支持樓主''此帖''.的確有創意
好過果D只系識留言話人;>  XD(光速逃...
作者: s053a17sa    時間: 20-8-2012 13:47
有創意 但應該冇乜可能實行到...
作者: singexe    時間: 20-8-2012 14:03
支持我給的 努力 不錯

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://vacancies.dn.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2